Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

"Beslutet är inte demokratiskt"

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 16.25
Thomas Jansson ordförande för FUB Sörmland

Nu växer kritiken mot att landstinget Sörmland dragit in ersättningen för sjuk- och behandlingsresor, som vi berättade om i våra sändningar i morse. Det är Föreningen Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna, FUB i Sörmland som kritiserar beslutet. Landstingets representanter menar att beslutet var nödvändigt.

– De flesta grupper blir ju drabbade hårt framförallt de med funktionshinder. Den mesta verksamheten bedrivs ju i Eskilstuna och det betyder ju att alla som inte bor där för får väldigt långa resor, säger Thomas Jansson som är föreningen FUB:s ordförande i Sörmland.

Thomas Jansson har själv erfarenhet av att resa genom länet för vård då han bor i Vagnhärad. Men han har själv inte räknat på hur mycket det nya systemet kostar familjen.

Föräldrar till barn med olika typer av funktionshinder är en grupp som de indragna sjuk- och behandlingsresorna slår hårt emot. Cancerpatienter som går in i en intensiv behandlingsfas en annan, som vi berättade om i morse.

Landstinget har hittills sparat nästan tio miljoner kronor på bland annat de här patientgrupperna sen reseersättningen drogs in vid årsskiftet.

Thomas Jansson i FUB är mycket kritisk till hur politikerna hanterat den här frågan. Han anser att den borde ha gått ut till företrädare för olika grupper som politikerna måste ha förstått skulle drabbas så att de skulle få möjlighet att yttra sig. Men han menar att politikerna inte velat ha någon debatt om den här frågan.

– Beslutet togs väldigt fort och hemlighetsfullt och det var väl förmodligen för att vi alla handikapporganisationer och andra föreningar inte skulle kunna hinna reagera, menar Jansson.

När det kom till deras kännedom att landstingspolitikerna tagit det här beslutet så var det för sent att kunna överklaga, menar Thomas Jansson.

– Man kan ju ifrågasätta om det verkligen är riktigt demokratiskt att inte gå ut innan och tala om vilka beslut och förändringar som är på gång så att folk hinner tänka och kanske hinna komma med motförslag, menar Jansson. Och avslutar med att han tycker att landstinget borde riva upp beslutet om indragna sjukreseersättningar.

Landstinget försvarar beslutet

Rickard Karlsson är ordförande i nämnden för habilitering och hjälpmedel och han försvarar beslutet att slopa reseersättningen för patienter som behöver resa inom länet.

– Kostnaderna för sjukresor dränerar ut pengar från sjukvården, säger Rikard Karlsson.

För Rikard Karlsson var det nödvändigt att snabbt komma tillrätta med det som han såg skenande kostnaderna för sjukresor som man såg för ett år sedan. Han tycker inte heller att det finns så många som han uttrycker det perifera delar i Sörmland, som gör resorna långa eller besvärliga.

När det gäller frågan om att tvingas åka från till exempel Katrineholm till Eskilstuna för att få strålbehandlingar, säger han.

– Förbindelserna mellan Katrineholm och Eskilstuna är väl inte dåliga direkt. Jag kan inte göra bedömningen om man klarar av att åka buss eller inte, menar Karlsson.

Han säger att han förstår att det kan bli perioder med många resor till sjukhus för t ex behandling mot bröstcancer.

Tycker inte han att en cancersjuk ska ha rätt till sjukresor?

-- Om man anser att man har det så ska man ha en dialog med vårdgivaren som kan intyga att jag behöver åka, menar Karlsson. 

Föreningen Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna, FUB i Sörmland och Bröstcancerföreningen är upprörda över att reglerna för reseersättningar ändrades för snabbt, så att de inte fick komma till tals.

– Det kan jag i viss mån hålla med om de förändringarna vi behövde göra de gick fort, säger Karlsson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".