Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Flera övergångsställen ska bort

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 15.30
1 av 2
2 av 2
Petter Skarin, trafikingenjör i Eskilstuna.

Många övergångsställen i Eskilstuna centrum ska tas bort. Det väntas stadsbyggnads-nämnden besluta på torsdag. Tanken är att det ska öka trafiksäkerheten.

Kommunen anser att övergångsställen kan invagga fotgängarna i en falsk trygghet eftersom fotgängare ofta förutsätter att bilförarna ser dem och stannar.

Enligt kommunen är det en fördel med färre övergångsställen eftersom fotgängaren då själv kan bedöma var och när det är lämpligt att korsa gatan. På så sätt kommer gångtrafikanterna bli mer medvetna om trafiken runt omkring, menar kommunen.

– Bristande beteende hos bilister som inte stannar vid övergångsställen gör övergångsställena till en trafikfara, säger Petter Skarin som är trafik ingenjör i Eskilstuna.

Den mest trafikerade passagen i Eskilstuna är vid korsningen Nygatan Careliigatan där över 8000 fordon passerar per dygn eller en bil var tionde sekund. Enligt förslaget ska det ena övergångsstället bort och ersättas med en tillgänglighetsanpassad passage.

Forskning från Statens Väg- och Trafikforskningsinstitut VTI, visar att det är fler personer som skadas i samband med övergångsställen sedan Zebralagen infördes i maj 2000 än innan.

– Övergångsställena är farliga och osäkra platser, berättar Petter Skarin.

– Varannan gång stannar bilen och varannan inte.

Enligt ett förslag till Stadsbyggnadsnämnden ska tre fjärdedelar av kommunens 38 övergångsställen bort, kvar blir 9 stycken.

Men att färre övergångsställen är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt är en ekvation som de Eskilstunabor som Sveriges Radio Sörmland talar med inte får ihop.

– Det är inte bra. Det är säkrare med övergångsställen, säger en eskilstunabo.

En del övergångsställen i Eskilstuna kommer att göras om med bättre markeringar, rakare passage och bättre belysning.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".