Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Lönekrav överlämnade till kommunen

Publicerat måndag 11 januari 2010 kl 14.33
Lena Siljebråt lämnar över SKTF:s krav till kommunens Jimmy Jansson (S).

Idag lämnade Kommunal-tjänstemannaförbundet i Eskilstuna, SKTF, över sina krav i löneförhandlingarna till arbetsgivaren, det vill säga kommunen och dess politiker. SKTF som företräder många kommunanställda, kräver reallöneökningar åt alla medlemmar och att de strukturella löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade branscher och avtalsområden ska tas bort.

Dessutom vill förbundet ha bättre villkor för unga, exempelvis längre semester även för dem under 40 år och bättre villkor och ökad trygghet för visstidsanställda.

Det fanns inga siffror med i de krav SKTF lämnade till kommunen i Eskilstuna, men det betyder inte att man vill ha ett så kallat nollavtal - alltså en nollprocentig löneökning - påpekar Lena Siljebråt som är ordförande för SKTF i Eskilsuna.

– Vi kan diskutera nollavtal. Men vi vill inte göra det eftersom arbetsgivaren här ännu inte kan detta. Det finns många brister i hur man tänker och hur samtalen är med våra medlemmar ute på arbetsplatserna när det gäller lönesamtal, medarbetarsamtal och strukturen på lönerna. Det är väldigt dåligt på vissa ställen, säger Lena Siljebråt.

Kommunaltjänstemannaförbundets krav handlar inte bara om lön. Det är också viktigt att anställda får vidareutbildning och att göra det tryggare för tillfälligt anställda och för vikarier, säger Lena Siljebråt.

Löneskillnader mellan kvinnor och män tycker hon däremot att kommunen jobbat bra för att minska.

Kraven inför avtalsrörelsen från SKTF i Eskilstuna möter gehör från kommunalrådet Jimmy Jansson. Han tycker också att lönerna borde höjas för de som jobbar i kommunen.

– Jag tror inte på idén med nollavtal, det vill säga ingen löneökning i dagsläget på grund av den ekonomiska krisen. Om människor istället får mer i plånboken i form av löneökningar spå bidrar det till att sätta fart på de ekonomiska hjulen. Därför är det viktigt med någon form av löneökning, säger Jimmy Jansson.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".