Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Insamlingar till drabbade i Haiti

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 16.05
Många människor är drabbade av jordbävningen i Haiti.

Katastrofen efter jordbävningen i Haiti är inne på sitt tredje dygn och uppemot 50 000 människor har dött. Den akuta katastrofhjälpen är på väg och insamlingarna har gått igång på många håll, i Nyköping idag och i morgon ska Röda Korset i Eskilstuna ut med sina bössor.

– Av rapporter jag har fått är situationen förfärlig, men ändå överblickbar, säger Kjell-Åke Bergkvist från Strängnäs som är Haitis generalkonsul i Sverige.

Jordbävningen har krävt uppemot 50 000 dödsoffer och tre miljoner är drabbade, skadade och hemlösa.

– Vi får hoppas att antalet döda stannar vid denna höga siffra.

Tiden rinner ut för att rädda människor som ännu inte hittats. Det sägs att gränsen går vid tre dygn och skalvet kom sent tisdag kväll. Nu handlar det om en massiv räddningsinsats för de överlevande och hemlösa, enligt Sven-Åke Bergkvist.

– Det gäller mediciner, shacktarbete för att försöka få ut skadade och det gäller att upprätta kommunikationer och så vitt jag vet är det ingen direkt brist på insatserna, nu gäller det bara att kunna samordna det.

Världens länder har hittills utlovat totalt knappt två miljarder kronor, uppger FN. Vad kan sörmlänningarna bidra med tycker Sven-Åke Bergkvist?

– Pengar till Läkare utan gränser, till Röda Korset eller till någon av alla de andra frivilligorganisationerna.

Som generalkonsul har han förmedlat kontakter mellan de cirka 200 haitier som finns i Sverige och Haiti. Han har hjälpt dem att medverka i medierna för att sprida information om behovet av hjälp. Sven-Åke Bergkvist var i Haiti för två månader sedan, men han har inga planer på att återvända nu under katastrofarbete.

– Jag tror att jag gör bättre insatser på hemmaplan.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".