Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Rattfyllerister döms olika

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 07.24
1 av 2
Tingsätterna i länet dömer rattfyllerister olika.
2 av 2
Nordqvist på NTF är förvånad över skillnaderna i domarna.

Personer som kör kraftigt berusade och döms för grovt rattfylleri, får oftare fängelse i Eskilstuna än i Nyköping. Det visar statistik som Sveriges Radio Sörmland sammanställt. Rickard dömdes i Nyköpings tingsrätt för grovt rattfylleri. Han fick villkorlig dom med samhällstjänst, ett alltför milt straff i hans ögon.

– Det är för lågt, alldeles för lågt, säger Rickard om straffet han fick.

– Det enda straffet var att bli av med körkortet, säger han.

Rickard, som egentligen heter något annat, blev tagen av polisen efter en grillkväll ute på landet. Han hade druckit fyra, fem starköl men tyckte ändå att han kunde skjutsa sina kompisar en bit in mot stan.

– Jag kände mig inte onykter. Och det är ingen trafik ute i skogen där jag bor, säger han.

När polisen stoppade Rickard hade han drygt en promilles alkoholhalt i kroppen. Han hade därmed passerat gränsen för grovt rattfylleri. Grovt rattfylleri betraktas som ett allvarligt brott, eftersom många olyckor orsakas av onyktra förare.

Döms man för grovt rattfylleri finns det tydliga riktlinjer för vilket straff man ska få. En månads fängelse är normalstraffet. Om man kört en kortare sträcka och haft en promillehalt som ligger nära gränsen, kan man däremot slippa fängelse.

Nyköpings tingsrätt utnyttjade den möjligheten och gav Rickard villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst.

– Jag klippte gräs och målade och lite småpyssel, säger Rickard, som inte tyckte att samhällstjänsten var särskilt påfrestande.

Det är ganska vanligt att man får samhällstjänst när man döms i Nyköpings tingsrätt. Eskilstuna tingsrätt, däremot, dömer oftare till fängelse istället. I Eskilstuna tingsrätt döms fängelse ut i 66 procent av fallen, i Nyköping får bara 50 procent fängelse. Katrineholms tingsrätt, som inte finns längre, dömer grova rattfyllerister till fängelse i 58 procent av fallen.

Statistiken baseras på ett stort underlag. Sveriges Radio Sörmland har sammanställt siffror från Brottsförebyggande rådet över en femårsperiod. Det handlar om närmare 900 rattfylleridomar som getts från år 2003 till år 2008.

– Jag trodde ju i min enfald att man dömde likadant när det gäller sån här så jag tycker det är förvånansvärt nu när jag ser hur mycket siffrorna skiljer sig åt, säger Lars Nordqvist som är verksamhetschef på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Det mildaste straffet, villkorlig dom med samhällstjänst, döms ut i 25 procent av fallen i Nyköpings tingsrätt. I Eskilstuna får bara femton procent samma milda straff.

Rickard säger att han hade tyckt att det vore mycket värre att få ett fängelsestraff istället för samhällstjänst, även om fängelsestraffet i praktiken hade inneburit att han fått gå hemma med fotboja.

– Jag fick ju ett väldigt lindrigt straff, 50 timmars samhällstjänst. Det spelar inte mig någon roll, säger han.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".