Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Vissa domare är strängare"

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 11.41
Advokat Peter Eklund är inte förvånad över att rattfyllerister döms olika i länet.

Eskilstunaadvokaten Peter Eklund tror att vissa domare i Eskilstuna är strängare än domarna i Nyköping. Rattfyllerister döms oftare till fängelse i Eskilstuna än i Nyköping, enligt en granskning som Sveriges Radio Sörmland gjort. Och Peter Eklund är inte förvånad över skillnaderna.

– Det var en känsla jag haft som bekräftades av de här siffrorna, säger advokaten Peter Eklund som inte är förvånad.

Peter Eklund tror att en förklaring till skillnaderna kan vara att vissa domare i Eskilstuna är strängare än domarna i Nyköping.

Sveriges Radio Sörmland har samlat statistik över rattfylleridomar från en femårsperiod, från år 2003 till år 2008. I Eskilstuna tingsrätt, där man döms om man begått brott i den norra delen av länet, får två tredjedelar av rattfylleristerna fängelse. I Nyköpings tingsrätt får bara hälften av rattfylleristerna samma straff.

– Det är en stor skillnad i mina ögon, som rimligen måste tolkas på det sättet att domarna i Eskilstuna ser strängare på det här brottet, medan man då möjligen i Nyköpings tingsrätt har en lindrigare bedömning av de här fallen, säger Peter Eklund.

Men Anna Karlsson Lundh, som är åklagare i Nyköping, tror inte att domarna har olika syn på brottet.

– Jag tror helt enkelt att man tillämpar den reglering och den praxis som finns. Men jag har också svårt att se varför det är så stor skillnad, säger hon.

En förklaring, enligt Anna Karlsson Lundh, skulle kunna vara att rattfylleristerna är fullare i den norra delen av länet än i den södra, och att man därför oftare får fängelse i Eskilstuna.

Det finns ingen detaljerad statistik som kan visa om Karlsson Lundhs tes stämmer. Men Sörmlandspolisens trafikpolis Inge Carreman säger att han inte hört talas om att det skulle finnas några sådana skillnader i länet.

Advokaten Peter Eklund tror att det helt enkelt är så att man får olika straff för samma brott, beroende på vilken domare man ställs inför.

– Men det ska inte vara så. Lagen ska tillämpas på samma sätt för alla, säger Peter Eklund.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".