Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Viltolyckor hotar rovfåglar

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 15.57
Rovfåglar råkar ofta illa ut.

Igår kunde vi berätta om älgar på spåren som ställer till problem för SJ. Men även andra delar av djurlivet drabbas, påkörningarna lockar till sig rovdjur som också blir påkörda, framförallt örnar som fortfarande är hotade i Sverige.

– Det blir ju en genetisk utarmning för vi får ju för få djur så att fågelfaunen blir alldeles för liten, säger Sven Ullerstad från Naturskyddsföreningen i Eskilstuna. Han känner oro för örnarna.

– Vi vill att Banverket sätter upp viltstängsel på känsliga ställen och så att man på de ställen där det är praktiskt möjligt bygger viltbroar. Till exempel på de ställen där det finns bergsskärningar, menar Ullerstad.

Viltbroar eller viltpassager där djuren lätt kan ta sig över spåren är något som är mer vanligt i Norrland. Längs Svealandsbanan finns ännu inga planer på att sätta upp stängsel eller broar.

Men Ola Nilsson på Banverket menar ändå att de snabbt är på plats efter en viltolycka för att undvika fler påkörningar.

– De hotade rovdjuren som dras till kadaver är ett av skälen till att vi arbetar med att så snabbt som möjligt försöker få bort de döda djurkropparna. Och även om kropparna inte är ett hinder för tågtrafiken så ser vi till att rensa banvallen från köttrester så långt det är möjligt, säger Nilsson.

Det är framförallt under vintern när det är mycket snö som både kungsörnar och havsörnar söker sig till spåren för att äta rester av viltolyckor.

Sten Ullerstad från naturskyddsföreningen beskriver det som ett framdukat smörgåsbord för örnarna.

– Sen kommer tågen och blåser på i 200 kilometer i timmen och i bästa falla hinner fågeln lyfta. Men då fastnar de istället i kraftledningen med 16000 volt och dör av det eller blir påkörda av fronten på loket, säger Ullerstad.

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".