Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

"Mer pengar behövs för djurskydd"

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 11.09
Per Jonsson, länsveterinär

Den utlovade omfördelningen av pengar till länsstyrelserna för att stärka djurskyddet blev inte vad många hoppats på. I flera län är det tveksamt om pengarna kommer att räcka till kontroller så att djuren har det bra.

– Vi har beräknat att vi skulle behöva ytterligare resurser, säger Per Jonsson. Nu får all personal jobba väldigt hårt och vi hinner inte med någonting annat än kontrollverksamheten och dessutom blir det vissa andra kontroller än just djurskyddskontroller som blir lidande.

Vad är det du räknar med att ni kommer ha svårt att hinna med?

– Det blir mycket kontrollen i primärproduktionen och tvärvillkorskontroller, som måste göras, men det arbetet kommer inte att kunna utföras så bra som man hade önskat.

I Sörmland hann länsstyrelsen förra året inte med att göra alla de djurskyddskontroller man skulle och de 40 000 kronor som länsstyrelsen nu får ytterligare från staten är bara en bråkdel av de pengar länsstyrelsen säger sig behöva för att klara uppdraget.

Granskning av länsstyrelsen i Sörmland i samband med grisskandalen i höstas visade att länsstyrelsen inte på långt när hann med alla djurskyddskontroller förra året, trots att länsstyrelsen sköt till extra pengar motsvarande en tjänst.

Inte någon oanmäld rutinkontroll gjordes på någon grisgård före grisskandalen och antalet djurskyddskontroller blev bara hälften så många som 2008 när kommunerna hade ansvaret. Och på liknande sätt har det sett ut i stora delar av landet.

I höstas lovade Regeringen därför att pengarna skulle fördelas om. Enligt länsveterinär Per Jonsson skulle det i Sörmland behövas pengar för ytterligare tre till fyra inspektörstjänster, det vill säga minst ett par miljoner kronor, för att garantera djurskyddet. Istället fick man 40 000 kronor extra.

Per Jonsson flaggar nu för att det kan bli problem att klara kontrollerna inom primärproduktionen, det vill säga alla länets livsmedelsproducenter och foderproducenter, en delvis ny uppgift utöver djurskyddskontrollerna. Även tvärvillkorskontrollerna, det vill säga kontrollerna som rör EU-stöden, drabbas enligt honom.

Länsrådet Kurt Ekelund utesluter inte att länsstyrelsen kan tvingas skjuta till ytterligare pengar i en redan hårt ansatt ekonomi.

– På bekostnad av annat naturligtvis, för det är en väldigt hård prioritering, säger Kurt Ekelund. Men behovet är så pass stort och vi har den beredskapen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".