Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Allvarlig kritik mot Mälarsjukhuset

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 12.12
Chefsläkaren Peter Augustinsson säger att sjukhuset har sett över rutinerna efter dödsfallet.

Uppdaterad 16:30
Mälarsjukhuset i Eskilstuna får hård kritik från Socialstyrelsen för allvarliga brister i vården av en tvåårig pojke, som dog efter att ha drabbats av brusten blindtarm. Det inträffade är så allvarligt att myndigheten begär ett möte med landstingsledningen, för att diskutera organisationen av barnsjukvården.

– Det här är en mycket allvarlig och tragisk händelse. Vi har efter den här händelsen gjort händelseanalyser och vi har tittat över rutiner, kontakter mellan kliniker, jourer och liknande och tagit fram olika åtgärder som ska göras och som redan är genomförda, säger Peter Augustinsson, chefsläkare på Mälarsjukhuset.

Pojken kom in till akuten Mälarsjukhuset en dag i november 2008 med kräkningar, feber och ont i magen. Flera läkare undersökte pojken och samma kväll visade ultraljud att blindtarmen brustit.

Pojken opererades och under operationen visade det sig att pojken också hade en akut bukhinneinflammation.

Efter operationen födes han till barnavdelningen och det är en av många punkter som Socialstyrelsen kritiserar. De menar att han borde ha övervakats på barnintensiven.

Pojken blir sedan så dålig att han måste föras till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Där tycker Socialstyrelsen att det brister i kommunikationen med det sjukhuset.

På Astrid Lindgrens sjukhus konstaterar man att pojken har fått svåra syrebristskador och han avlider dagen efter.

Socialstyrelsen menar att det har varit allvarliga brister under i stort sett hela vårdtiden på Mälarsjukhuset, och att det kan bero att man har liten erfarenhet på sjukhuset, när det gäller den här typen av vård.

Därför vill socialstyrelsen nu diskutera med landstingsledningen hur barnsjukvården bör organiseras för att samla kunskaperna.

Enligt chefsläkare Peter Augustinsson är det en viktig avvägning.

– Den frågan som vi måste titta ordentligt på och diskutera inom sjukvården här och med Socialstyrelsen. Det måste vi få återkomma till, säger han.


Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".