Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Nytt möte om ekonomiskt stöd

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 16.46

Landshövding Bo Könberg lovar att länsstyrelsen ska titta på om Eskilstuna kommun verkligen missgynnats av staten när det gäller ekonomiskt stöd i den ekonomiska krisen. I våra sändningar i morse riktade det socialdemokratiska kommunalrådet i Eskilstuna, Jimmy Jansson, kritik mot vad han menade var en orättvis behandling från statens sida.

Landshövdingen Bo Könberg är statens främsta företrädare i Sörmland. Han lovar att länsstyrelsen ska titta på om Eskilstuna kommun verkligen missgynnats av staten då det gäller ekonomiskt stöd i den ekonomiska krisen.

– Vi ska träffas i slutet på nästa månad och inför dess har vi lovat både från Arbetsförmedlingens sida och från min sida att vi ska föra en bra diskussion, säger Bo Könberg.

Finns det någon anledning för dig att ta till dig av kritiken?

– Jag uppfattar det inte som någon kritik från kommunens sida. Vi har, som jag upplever det, ett väldigt gott samarbete med Eskilstuna kommun och de övriga kommunerna. Men de har bett att få diskutera den här frågan och vi har sagt att självklart gör vi det, säger Bo Könberg.

Eskilstuna är den sörmländska kommun vars invånare drabbats kanske hårdast av de ekonomiska krisen. Arbetslösheten är den femte högsta i landet, och enligt en rapport som kommunen tagit fram har staten missgynnat Eskilstuna framför allt då det gäller pengar till insatser mot arbetslösheten.

Jimmy Jansson, det socialdemokratiska kommunalrådet i Eskilstuna, var i våra sändningar i morse mycket kritisk till att Eskilstunaborna inte fått ta del av statens stödresurser fullt ut.

– Det är helt oacceptabelt. Det innebär att vi tar lokala skattemedel på sådant som egentligen är statens ansvar, sade Jimmy Jansson.

Kommunen har redan uppvaktat landshövdingen om situationen och då var också företrädare för Arbetsförmedlingen med. Landshövding Bo Könberg säger sig inte känna igen bilden att Eskilstuna skulle missgynnats när det gäller pengar till Arbetsförmedlingen.

– Men min allmänna bild har varit att man från Sörmlands sida borde kunnat få mer i länsanslag, säger Bo Könberg.

I slutet av februari ska parterna träffas på nytt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".