Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

"Stor sorg bland personalen"

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 12.35
1 av 2
Kent Karlsson och Svante Ljungquist framför resterna av den nedbrunna paviljongen.
2 av 2
Det blev inte mycket kvar av paviljongen efter branden.

Slagstaskolans rektorer samlade elever och personal för ett möte på Slagstaskolan i Eskilstuna efter branden i helgen. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterade i helgen totalförstördes en paviljong på Slagstaskolan natten mellan fredag och lördag.

– Det är en stor sorg bland personalen, framför allt de som arbetat i de här utrymmena och som kanske har ett del av sitt livsverk som försvunnit upp i rök. De tycker det är oerhört tragiskt naturligtvis, säger Svante Ljungquist, en av Slagstaskolans rektorer.

– Men nu är man inne i den fasen att man försöker lösa det här för barnen så fort som möjligt, tillägger han.

Sjätteklassarna, som idag går på Årbyskolan en gång i veckan, kommer placeras på Årbyskolan under resten av vårterminen. De yngre barnen som hade sina klassrum i paviljongen ska istället flyttas till sjätteklassarnas lokaler.

Kent Karlsson, biträdande rektor var med och skapade paviljongen 1995.

– På bara några minuter är allting borta och det är klart att det finns en frustration bland personal och barn. Och barnen kommer undra - var är min teckning, var är min skolväska, var är mina extrakläder, säger Kent Karlsson.

Polisen, som arbetar efter hypotesen att branden är anlagd, håller på att göra en teknisk undersökning av brandplatsen. Tidigare har miljöstationer, soptunnor och papperskorgar kring skolan brunnit och Kent Karlsson säger att kameror kanske hade kunnat förhindra den här branden.

Det fanns brandlarm i paviljongen, men inget larm som var direkt kopplat till Räddningstjänsten. Ett sådant larm höll på att installeras och skulle ha varit klart idag på måndagen.

– De har hållt på här en vecka och dragit ledningar och så, säger Kent Karlsson.

Vad tänker du kring det, bara dagarna innan larmet skulle kopplas in händer detta?

– Det är som det är, det är ingen mening att spekulera i det. När Räddningstjänsten kom var det redan övertänt, säger Kent Karlsson.

När skolan började idag var branden förstås samtalsämnet.

– Jag trodde inte att det var sant. Vi hade just gjort ordning mattehyllan och gjort jättefint i den och gjort en affär. Jag blev jätteledsen, säger ett par elever.

Vad har gått förlorat?

– Allt. Det är 15 år av mitt arbetsliv. Jag har material från andra lärare och eget material. Allt är borta. Det är obeskrivligt. Det går inte att förstå omfattningen, säger Isabell Lander, lärare för klass 2C på Slagstakolan.

Deras klassrum har brunnit ner till grunden med resten av paviljongen, ingenting finns kvar. Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen men ännu finns inget som säger att branden är anlagd eller inte. De elever som hade sina klassrum i paviljongen får nu flytta in i huvudbyggnaden. Sjätteklassarna däremot får flytta till Årbyskolan.

– Jag blev ledsen och arg att vi får börja i Årbyskolan.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".