Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Miljöperspektiv tas inte tillvara

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 13.06

Offentlig upphandling ger kommunerna bra möjligheter att ställa miljökrav på företagen. Men det är möjligheter som ofta inte tas tillvara. Det visar en avhandling vid Lunds universitet om grön upphandling där Eskilstuna kommun ingår i undersökningen.

Samordningen inom kommunerna är dålig. Kompetens om miljöfrågor finns, men den utnyttjas inte, enligt avhandlingen som bygger på stora upphandlingar inom byggsektorn.

I samtliga fall uppgav upphandlarna brist på tid, resurser och kompetens som skäl för att miljöaspekten hamnade i bakvattnet.

En annan orsak till att man inte ställde miljökrav var rädsla för att upphandlingen skulle hamna i domstol och dra ut på tiden.

Eskilstuna kommun tillhör de kommuner som bättre än många andra tar hänsyn till miljön när man upphandlar exempelvis bygg- eller anläggningsfirmor, enligt avhandlingen.

Förr handlade den upphandling som exempelvis kommuner och myndigheter gör mest om att bli mer effektiv ur en ekonomisk synvinkel. I dag kan miljökrav ställas mycket mer vid upphandling av olika tjänster. 

Ändå görs det endast i 60 procent av upphandlingarna och då ofta som ganska allmänna ja- och nej-frågor om miljöhänsyn eller miljörutiner. Fortfarande spelar prislappen störst roll.

Enligt rättssociologen Lina Wedin vid Lunds universitet så ligger Eskilstuna bra till när det gäller att göra vad som kan kallas göra upphandlingar.

På Eskilstuna kommunens anläggningssida, som bland annat handlar upp entreprenörer för gator, broar, parker, säger Jan-Erik Land att antaöet som lägger bud brukar vara begränsade till uppemot fem firmor.

De stora på området, som alla har likartade miljöledningssystem och som får samma miljöpoäng, är jämngoda. Kommunen följer också upp arbetet när jobben utförs för att kontrollera så att maskiner inte är för gamla eller att de inte släpper ut för mycket som skadar miljön.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".