Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Inga tunga miljökrav på lantbruken

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 17.16
Irene Karlsson Elfgren, samordnare för vattenfrågor på länsstyrelsen. Foto: Per Thyrén, SR Sörmland

Vattendragen i Sörmland är i dåligt skick och några av åarna är bland de värsta utsläppsbovarna i hela Norra Östersjön.
Trots det finns det inga tvingande åtgärder för lantbruken med när Vattenmyndigheten nu beslutat hur EU: s vattendirektivs mål om bättre miljö ska nås.

Irene Karlsson Elfgren är samordnare för vattenfrågor på länsstyrelsen.

– Man ska satsa väldigt mycket på rådgivning och förändringar inom landsbygdsprogrammet för att prioritera åtgärder i dem områden, som inte uppnår eller riskerar att inte uppnå god ekologisk eller kemisk status, säger hon.

När Vattenmyndigheten förra våren kom med förslag till hur EU:s vattendirektiv ska klaras bland annat för övergödning så fanns flera tvingande åtgärder med.

För lantbruken som är den största utsläppskällan av gödande ämnen skulle det bli obligatoriskt med kantzoner som fångar upp näringsämnen, fångdammar och kalkning fanns också med bland förslagen.

De sörmländska åarna Nyköpingsån, Kilaån och Svärtaån som rinner ut i havet vid Nyköping är några av de värsta utsläppskällorna av gödande ämnen i Norra Östersjön, gödande ämnen från i första hand lantbruken.

Men förslagen möttes med ramaskri från lobbyorganisation LRF, som skickade in mellan 20 och 25 remissvar till Vattenmyndigheten om att åtgärderna skulle bli för tunga för lantbruken att bära.

Och Vattenmyndigheten har lyssnat på klagomålet de tvingande åtgärderna är strukna i beslutet.

Istället ska lantbruken lockas med information, frivillighet och flera bidrag - något som med största sannolikhet gör att det tar längre tid att få bukt med övergödningen.

Ytterligare skärpning av redan idag tvingande åtgärder kan däremot hushåll med enskilda avlopp i känsliga områden se fram emot - trots att jordbruksmarken idag står för tre gånger så stora utsläpp.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".