Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

För mycket kvicksilver i fisken

Publicerat söndag 31 januari 2010 kl 12.00
Fisk i sjön Båven har visat på förhöjda värden av kvicksilver.

I mer än hälften av landets 100 000 sjöar innehåller fisken så mycket kvicksilver att den är olämplig som människoföda, enligt ny forskning från SLU. De flesta sjöarna ligger i skogsbygder och ny forskning visar att kalhuggning ofta ökar läckaget av kvicksilver.

– Det är en riskfaktor för barn och kvinnor som kommer att föda barn, med kvicksilver som ligger över det gränsvärdet, säger Kevin Bishop, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Det är bekymmersamt. Det är inte så att man kommer att dö av det, men äter man för mycket fisk med för mycket kvicksilver, så har det en mätbar effekt för barnens utveckling och kvicksilvret angriper centrala nervsystemet, säger han.

Gränsvärden i EU är 0,5 milligram kvicksilver per kilo fisk och mätningar i sjöar i Sörmland visar på allt från betydligt lägre halter till bekymmersamt höga, som mest 1,3 milligram, vilket är mer än dubbelt så högt som gränsen för människoföda. Mätningar på fisk i exempelvis Båven visar på som högst närmare 0,6 milligram kvicksilver, alltså något över gränsvärdet. Högsta halterna finns i näringsfattiga skogssjöar.

Kvicksilvret ligger lagrat i jorden i skogen runt sjöarna och professor Kevin Bishops forskning visar att vid kalhuggning ökar ofta kvicksilverläckaget till sjöarna. Därigenom kan halten i fisk öka, trots att utsläppen av kvicksilver i miljön sen länge minskat. För att motverka det vill han att skogsägarna bara avverkar på vintern och att de sparar ordenliga skogskorridorer ned mot sjöarna.

Kevin Bishop efterlyser också mer samordnad övervakning av kvicksilver i insjöfisk. Det är viktigt menar han, även om fisken inte har så stor kommersiell betydelse.

– Det är ett sportfiskeintresse, men det är som med bärplockning och svampplockning, det är inte kul att ägna sin fritid åt att skörda något som inte är hälsosamt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".