Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
nyköping

Stöd till utsatta kvinnor brister

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 16.43
Katarina Haddon tror att det krävs ett team.

De kvinnor som utsätts för våld måste följas upp. Det ingår i Socialstyrelsens nya riktlinjer sedan i december. I Nyköpings kommun har antalet anmälningar om relationsvåld ökat. Men uppföljningen av vad som händer med kvinnorna har brister.

– Det tar oftast väldigt lång tid innan de anmäler och de tar ofta tillbaka anmälningar, berättar Katarina Haddon som är socialsekreterare i Nyköping. Och det är viktigt att de upplever att de får stöd och gör rätt när de anmäler våldet, för de kommer oftast tillbaka.

När anmälan om våld kommer in till kommunen blir kvinnan erbjuden stöd, som skyddat boende, stöd för barnen och ekonomisk hjälp. Förra året var närmare 80 kvinnor aktuella hos socialtjänsten i Nyköping efter att ha utsatts för våld i nära relation.

– Om de känner att de har stöd hos oss så tror jag att de lättare kan stå fast vid sin anmälan, säger Katarina Haddon.

Hittills har det inte funnits några rutiner för hur kvinnorna ska följas upp. Men sedan i december har socialtjänsten ställt tydliga krav på hur kommunerna ska jobba med just uppföljning berättar Annelie Welander kvinnofridssamordnare i Nyköping.

– Vi har sett att några av kvinnorna har kommit tillbaka för ytterligare insatser efter att de har varit placerade på en kvinnojour och att de kommer hit på nåt. Men jag tänker att vi måste bli mycket bättre på att följa upp kvinnorna mera långsiktigt. Vi har ett ansvar som sträcker sig över flera år.

Ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköping, Göran Hagberg (FP) säger till Sveriges Radio Sörmland att man ska se över resursfrågan i nämnden.

Socialsekreterare Katarina Haddon har jobbat med våldsutsatta kvinnor i sju år. Och hon tror att det krävs fler personer som jobbar med kvinnorna.

– Förut räckte det med en person men eftersom det har ökat så mycket så räcker det inte idag. Vi behöver vara flera personer som arbetar med det här och helst ett helt team, säger Katarina Haddon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".