Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Nytt samarbete ska locka studenter

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 07.18
Ett nytt samarbete mellan gymnasiet och högskolan ska få fler att studera vidare.

Ett nytt samarbete mellan högskola och gymnasium ska få fler att plugga vidare.
I Eskilstuna har Rekarneskolan ett avtal med Mälardalens Högskola, som ska göra steget till högre utbildning lättare.

Vi har tidigare berättat om att andelen ungdomar, som väljer eftergymnasiala studier i Sörmland, tillhör de lägsta i landet. Men det finns de, som är motiverade och tredjeårseleven Benny Ngan tillhör dem.

– En hög utbildning ger ett bra jobb och den inställningen har jag haft sedan barnsben och det har jag kvar ännu, säger han.

Jonatan Berglund går också tredje året på gymnasiet och han har en annan syn på livet efter gymnasiet och väljer helst något annat före högskolan.

– Man är inte så sugen på att plugga när man gått tolv år i skolan och plugga kan man ju göra även när man är 30 eller 40, säger han

Siffror från högskoleverket visar att det är få som pluggar vidare i Sörmland. Och precis som i resten av Sverige är killar mindre motiverade än tjejer.

Men ett sätt att få fler att fortsätta till högskolan kan vara det samarbete som Rekarnegymnasiet ska starta med Mälardalens Högskola.

Kurserna i datanätverk på Teknikprogrammet ska passa ihop med högskolans kurser i samma ämne och gymnasisterna får träffa folk från högskolan, säger rektor Mart Saamel.

– Det underlättar ju för eleverna när man synkroniserar kurserna så att de hakar i varandra så då blir steget emellan inte så dramatiskt mellan gymnasieskolan och högskolan, säger han.

Mer kontakt mellan högskolan och gymnasiet ska alltså få fler att läsa vidare.

Rekarneskolan är bara ett av många gymnasier i länet som har avtal med olika högskolor. Till exempel har Europaskolan i Strängnäs samarbeten med flera högskolor i Stockholmsområdet.

En orsak att just Sörmlands ungdomar vidareutbildar sig efter gymnasiet i mindre grad än andra, kan vara att industrin inte har efterfrågat utbildning. Generellt låga resultat i grundskola och gymnasium spelar också in. Det säger Peter Eklund som jobbar med utbildningsfrågor på Länsstyrelsen. Det kan på kort sikt vara helt rationellt ekonomiskt att inte plugga, men gymnasieeleven Jonatan Berglund säger att det nog lönar sig i längden.

– Man har helt klart bättre förutsättningar att välja vad man vill bli om man går på högskolan, konstaterar han.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".