Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VINGÅKER

Vingåker planerar för sjötomter

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 06.40
1 av 2
Britta Markström hoppas kunna locka fler till Vingåker genom att lätta på strandskyddet.
2 av 2
Trycket är hårdast vid stränderna i Läppe.

Vingåker kommun är först ut i länet att öppna upp för att det ska bli lättare att bygga på stränderna i attraktiva områden. Den nya lagen som tillåter det här började gälla fullt ut 1 februari. Syftet med lagen är att gynna landsbygdens utveckling.

Enligt strandskyddslagen gäller annars en gräns på hundra meter från vattnet. Det har tidigare funnits sex skäl att ge undantag från lagen, bland annat om det finns en väg i närheten. Nu tillkommer ett sjunde skäl, att stoppa utflyttningen och öka inflyttningen.

Britta Markström är planeringssekreterare på kommunens utvecklingsenhet och hon jobbar just nu med en ny översiktsplan i Vingåker.

– Vingåkers kommun har haft en negativ befolkningsutveckling de senaste åren, så därför ser vi att det är viktigt att vi upprätthåller underlaget för service i hela Vingåkers kommun och därför locka till oss nya invånare, säger Britta Markström.

Vingåker har en helt ny översiktsplan på gång som ska visa hur hela kommunen ska utvecklas. Nu när förändringarna i strandskyddet träder i kraft, passar kommunen också på att peka ut några orter där man ska locka med strandnära lägen. Här kan det byggas till exempel bostäder eller fritidshus.

– Det behöver ju inte bara vara bostadshus utan det kan också vara en anläggning av något slag, det kan vara en bastu eller stugbyar, som både kan öka sysselsättningseffekterna på orten och bidra till att underlaget för service upprätthålls på orten, säger hon.

Det är Marmorbyn, Baggetorp, Högsjö, Viala och Läppe som pekas ut. Läppe vid Hjälmarens strand är den ort där trycket är hårdast. Där finns det redan ett antal detaljplaner och bygglov.

Det har varit samråd med Vingåkersborna under hösten, där föreningar och länsstyrelsen deltagit. Några tycker att det är bra att det öppnar upp för byggen. I Österåker höjs det till exempel röster för att man ska lätta på strandskyddet och tillåta stugor och en gästhamn på Öjarens västra strand. I Högsjö värnar man om badstranden.

Andra ser både för- och nackdelar. Solveig Helander bor i kalkbrottsvillorna i Vingåker.

– Å ena sidan tycker jag att det vore trevligt om det kom lite mer folk till de här områdena, det skulle ändå göra litegrann på kommunalskatt och sådant. Å andra sidan, nu när man talar om det här med klimathot och så, nära stranden och översvämningar, ja jag vet inte, säger hon.

Rune Olsson i Vingåker är skeptisk till att ett lättat strandskydd skulle stoppa avfolkningen.

– Jag förstår inte varför det skulle göra det. Det finns ju tomtmark på annat håll än på stränderna, där kan väl vi andra människor få vara.

Det finns ju gott om andra sjöar att gå ner till?

– Det är klart, det gör det väl, men de tar väl de bästa ställena och bygger på, säger Rune Olsson.

Planerarna har stora förhoppningar på vad lockande strandlägen skulle kunna åstadkomma, som i Viala vid stora vägen till Katrineholm.

– Ett ökat inflyttande där skulle stödja kollektivtrafiken mellan Vingåker och Katrineholm, säger Britta Markström.

Syftet med strandskyddet finns kvar. I grunden ska stränderna vara tillgängliga för alla och natur- och kulturvärden ska skyddas. 

– De områden som vi har föreslagit är så pass begränsade, så det finns väldigt god tillgång i övrigt för allmänheten till stränderna, säger hon.

Även om man får dispens för att bygga innanför gränsen på hundra meter från vattnet som strandskyddet omfattar, så gäller att en fri passage på några tiotals meter ska finnas kvar, enligt Britta Markström.

Ytterst är det länsstyrelsen som ska godkänna den nya översiktsplanen och de undantag från strandskyddet som kanske kommer i Vingåker.Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".