Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
TROSA

"Psykolog" utredde för små barn

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 14.48
Utredningen kring den outbildade skolpsykologen i Trosa har inte hittat några fel, men utredningen går vidare.

Granskningen av den inte färdigutbildade psykolog, som under flera år anlitats som skolpsykolog i Trosa konstaterar att inga felbedömningar har gjorts. Men det har kommit fram att han har utrett barn under åtta år, vilket enligt kommunen var fel.

– Han har utrett barn under åtta år och det är inte tillåtet, säger Eva Stormgaard, skolchef i Trosa. Det har gjort att jag har fått ett uppdrag att ta reda på hur många det rör sig om, för att vi sen ska ta ett beslut om hur vi ska gå vidare.

I vad mån var kommunen informerad om att han gjorde den typen av utredningar?

– Beställningar på utredningar har ju givits från rektorer och dåtidens elevhälsa till honom, så han har agerat utifrån ett önskemål.

Hur allvarligt ser du på att det här har kommit fram?

– Det är naturligtvis allvarligt.

När det i höstas avslöjades att Trosa kommun anlitat en falsk skolpsykolog uppkom farhågor om att skolbarn kunde ha särskoleplacerats på felaktiga grunder eller att skolbarn i behov av stöd å andra sidan inte skulle ha fått det stöd de har rätt till.

Kommunens särskilda utredare Birgitta Norrman har därför gått igenom samtliga fem särskoleutredningar som mannen gjort och gjort stickprov bland de så kallade WISK-tester han utfört, men inga fel har alltså hittats. Utredningen ger heller inget stöd för att mannen skulle ha missat några barn som då inte skulle ha fått stöd. 

Även om personen inte hade rätt att kalla sig för psykolog, så hade han dispens att utföra WISK-tester på skolbarn i behov av stöd. Problemet är att han att han alltså även felaktigt gjort dem på yngre barn, på uppdrag av kommunen.

Eva Stormgaard ser också allvarligt på att om en förälder skulle ha synpunkter på mannens utredningar och velat anmäla det till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, så skulle de inte kunnat ta upp det, just för att mannen inte var legitimerad.

– Det är väl en av de allvarligaste sakerna i detta som jag ser, säger Eva Stormgaard.

Preskriptionstiden för kvacksalveri, som mannens agerande skulle kunna klassificeras som, har gått ut och kommunen avser inte att lämna vidare till åklagare. Men både kommunen och den outbildade psykologen har enligt Eva Stormgaard ett ansvar för den uppkomna situationen.

– Kommunen har ju ett ansvar som har anställt en person som psykolog när han inte var färdigutbildad psykolog. Både han själv och kommunen har ett ansvar i detta.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".