Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Avtal med Ryanair ifrågasätts

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 08.42
Ryanair placerar färre plan på Skavsta om det blir färre miljoner från kommunen.

Nästa vecka väntas politikerna i Nyköping förlänga reklamavtalet med Ryanair. Avtalet innebär att kommunen ger Ryanair ytterligare sex miljoner kronor. Det finns en bred majoritet i kommunfullmäktige för en förlängning av avtalet, men Miljöpartiet säger nej och Vänsterpartiet har invändningar.

Många politiker menar att avtalet ger turistintäkter till Nyköping.

Vänsterpartiet har ännu inte diskuterat frågan, men gruppledare Nicklas Franzén vill att det görs en opartisk utredning av det gamla 55 miljoneravtalet med Ryanair.

2003 skrevs ett avtal där Socialdemokraterna kom överens med Ryanair om att ge flygbolaget 55 miljoner kronor utan någon upphandling. Det avtalet dömdes ut som olagligt av Regeringsrätten.

Nicklas Franzén vill också att de första åren av det nuvarande avtalet utreds innan man gör en eventuell förlängning. Men om Vänsterpartiet inte får gehör för det röstar Nicklas Franzén för ytterligare sex miljoner kronor till Ryanair.

Han säger att det är ett smutsigt spel, när Ryanair nu i ett brev till kommunledningen tydligt säger att det finns en koppling mellan hur många miljoner kommunen är beredd att köpa reklam för och hur många plan som Ryanair placerar på Skavsta. Trots det är han beredd att rösta ja.

Många politiker menar att avtalet ger turistintäkter till Nyköping. Enligt kommunstyrelseledamoten Cajsa Widqvist kommer Socialdemokraterna stödja den borgerliga majoriteten. Enligt Cajsa Widqvist är den negativa bilden kring Ryanairavtalen helt mediernas förtjänst.

Miljöpartiet säger som enda parti nej. Enligt kommunalrådet Leif Larsson säger partiet nej dels för att man av klimatskäl inte vill bidra till ökat flyg, dels för att man är tveksam till Ryanairs framtoning.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".