Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KATRINEHOLM

Ex-nazist kan bli kommunpolitiker

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 09.14
Nationalsocialistisk front under en demonstration år 2006.

En före detta nazist är på väg att bli kommunpolitiker i Katrineholm. Stefan Luukkonen som tidigare företrädde det nazistiska partiet Nationalsocialistisk front föreslås bli ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämnden för Socialdemokraterna.

Stefan Luukkonen säger att han hoppade av Nationalsocialistisk front år 2006 och att han helt tagit avstånd från den nazistiska rörelsen.

– Jag har många gånger funderat på om jag någonsin var nazist. Det var en ungdomsrevolt som gick över till nationalsocialism, säger han.

Stefan Luukkonen var högsta ledare för det nazistiska partiet Nationalsocialistisk front, NSF, i Sörmland. Men han menar att han trots sin höga position inte riktigt visste vad han höll på med.

– Anledningen till att jag kom så högt var, för det första, att det inte fanns så många medlemmar i Sörmland. Och för det andra var jag en aktivist som delade ut mycket blad och visade mitt engagemang, tyvärr.

Han säger att han inte riktigt stod för sin uppfattning, men att han fick mycket uppskattning för sitt engagemang och att det var en stark kamratskap inom rörelsen.

– Jag körde på för jag fick uppskattning för det jag gjorde och det var ju val och man skulle fortsätta kämpa för sin så kallade övertygelse. Så det gick ganska fort från att vara vanlig sympatisör till att vara länsledare för min del, säger han.

Vad var brytpunkten?

– Det var framförallt det här med rasbiologi och rashygien som fick mig att må väldigt dåligt. Att någon var mindre värd på grund av att de inte såg likadana ut, eller var likadana. Det är någonting jag absolut inte kan stå för, säger han.

Stefan Luukkonen blev hotad när han hoppade av NSF och har nu hemlig adress.

Socialdemokraten Monica Johansson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholm anser att Stefan Luukkonen ska få en andra chans.

– Man kan inte straffas hela livet för att man har gjort misstag och som jag känner Stefan idag finns inget av det här kvar. Han har tänkt om, säger Monica Johansson.

Fredrik Olovsson, ordförande för Socialdemokraterna i Katrineholm, håller med Monica Johansson om att Stefan Luukkonen förändrats.

– Hans förflutna är något som vi är väldigt kritiska till, jag har inget till övers för den typen av ideologier. Men han har visat att han inte är en sådan person. Han står för något helt annat idag, säger Fredrik Olovsson.

Stefan Luukkonens inställning till flyktingpolitik idag är att Sverige ska hjälpa till att ta emot flyktingar.

– Så länge man har råd ska man hjälpa till. Och Sverige som har råd att hjälpa flyktingar ska hjälpa, säger han.

Socialdemokraten Göran Dahlström, ordförande i kommunstyrelsen, har tidigare sagt att han inte vill att Katrineholms kommun tar emot fler flyktingar via avtal. Stefan Luukkonen har ingen klar åsikt i den frågan just nu.

– Jag personligen kan inte tycka att det är för mycket flyktingar här, men samtidigt vet jag inte hur jag ska ta ställning till om andra kommuner hjälpt till lika mycket som Katrineholm, säger Stefan Luukkonen.

I mitten på februari ska kommunfullmäktige ta ställning till ifall Stefan Luukkonen ska få platsen i miljö- och hälsoskyddsnämnden eller inte.


Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".