Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Föreningar förevigar sin verksamhet

Publicerat söndag 7 februari 2010 kl 13.24
Kvicksunds tv-klubb 1958.

Rekordmånga föreningar i Sörmland väljer att föreviga sin verksamhet hos föreningsarkivet i Eskilstuna. Genom att arkivera årsredovisningar och medlemslistor räddas en del av nutidens historia. Framtidens människor får en bild av sörmlänningarnas musik- och konstskapande och av idrotten i länet.

Men många känner inte till att man kan spara papper hos föreningsarkivet. Det är synd tycker arkivarien Lena Bohlander, som är ansvarig för föreningsarkivet.

– De försvinner ur historien. Det finns en stor risk att ingen vet att de någonsin har funnits, säger hon om föreningarna som väljer att inte arkivera sina handlingar.

Trots att mer än dubbelt så många föreningar som tidigare tar hjälp av föreningsarkivet för att spara sina papper, är det ändå alldeles för få tycker Lena Bohlander. Dels är det praktiskt, eftersom man vet var man har sina arkivhandlingar och kan komma tillbaka och titta i dem när man behöver. Men det är också viktigt för forskningen.

– Det kan vara alltifrån gymnasieeleven som skriver en uppsats till släktforskaren som vill hitta någonting. Och det kan vara alltifrån demokratiforskning till genusforskning, säger Lena Bohlander.

För den som är handbollsintresserad har till exempel Guif material ända från starten 1896 i arkivet.

Annars är sportföreningar dåliga på att spara sina handlingar till eftervärlden och Lena Bohlander konstaterar lite missnöjt att arkivet ibland liknar en begravningsbyrå för föreningar.

– Oftast är det när de stöter på problem själva, utrymmesmässigt, eller behöver ha hjälp att ordna upp det. Och då är det inte sällan inför en nedläggning av verksamheten, säger hon.

Just nu efterlyser föreningsarkivet också särskilt sång- och musikföreningar, eftersom man vill berätta om dem i sin årsbok.

Och även om de har svårt att hinna med allt som kommer in och till och med har en väntelista, är Lena Bohlander glad att det blir fler föreningar i arkivet.

– Vi vill ju bli överbelastade. Jag tycker i alla fall att den lösningen är bättre än att det ligger på gamla vindar och källare, säger Lena Bohlander.


Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".