Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Nu ska kvinnojour köpas via anbud

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 07.20
Marianne Sundelius, Perry Gustafsson Landon, Elisebeht Markström samt hunden Ziva.

Kvinnojours-
verksamheten i Nyköping ska upphandlas från och med januari nästa år. Det förväntas politikerna i den ansvariga nämnden besluta imorgon. Oppositionen är emot förslaget.

Det är social- och arbetsmarknadsnämnden som ska fatta beslutet i morgon. Kvinnojouren Mira i Nyköping planerar att lägga ett anbud på upphandlingen och anpassa verksamheten till fler grupper som kan utsättas för relationsvåld.

– Om vi får ett uttalat uppdrag, att bedriva verksamhet som riktar sig mot män, som utsatts för våld i samkönad relation så skulle vi naturligtvis kunna bedriva en sådan verksamhet. Det ser jag inga som helst hinder för, säger Elisebeht Markström, ordförande för kvinnojouren Mira.

Kvinnojouren Mira i Nyköping har funnits i mer än tjugo år. Där finns två heltidsanställda och en mängd ideellt aktiva. Deras uppdrag är att arbeta med kvinnor som utsatts för våld i nära relation och deras barn.

Idag kan de inte ta emot grupper som missbrukande kvinnor eller män som utsätts för relationsvåld och det är en av orsakerna till att kommunen vill göra en upphandling, säger Folkpartisten Göran Hagberg, ordförande i social och arbetsmarknadsnämnden.

– Den rent ideella organisationen, där är det ju egentligen de som bestämmer innehållet, men i en upphandling är det ju kommunen, som kommer tydliggöra vad vi vill ha för ansvar av dem, som vi betalar för att utföra det här uppdraget, säger han.

Förra året fick kvinnojouren 750 000 av Nyköpings kommun och Louise Anckarfjäll, socialdemokrat och vice ordförande i nämnden, ifrågasätter hur upphandlingen ska kunna finansieras.

– Ett företag, som köper upp det här, har ju inte 15 frivilliga krafterna, som den här verksamheten har. Det här blir väldigt dyrt, tror hon.

Förra året var det nästan 80 kvinnor som hade kontakt med socialtjänsten på Nyköpings kommun efter att de utsatts för våld i nära relation.

Under samma tid var det dubbelt så många i kommunen som sökte hjälp hos kvinnojouren. Vissa kvinnor är samma men många vill vara anonyma vilket de kan vara hos kvinnojouren, något som skulle kunna ändras om kommunen kräver mera insyn i verksamheten.

– Kvinnor som inte vill att deras uppgifter ska bli bekanta någonstans utanför hjälpverksamheten kommer inte att komma till kvinnojouren. Det kan ju rent av vara så att en kvinna jobbar på kommunen och absolut inte att hennes namn ska synas, säger Elisebeht Markström, ordförande i kvinnojouren Mira i Nyköping.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".