Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gnesta

Dags för framtidsmöten

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 07.21
På möten ska man få idéer om hur Stjärnhov ska leva vidare.

För att locka människor att flytta till små landsbygdsorter så vill kommunalrådet i Gnesta att det ska bli lättare att bygga bostäder strandnära. Det är den nya lagen som lättar på strandskyddet för att utveckla landsbygden ska användas menar Henric Sörblad som är kommunalråd.

– Det är ju självklart att man ska kunna använda det vid sådana här tillfällen, menar Sörblad.

Den nya strandskyddslagen ger kommunerna möjlighet att peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen där man lättare kan ge dispens. Detta har stor betydelse för tätorter som Stjärnhov där tillgång på attraktiv tomtmark för permanent bosättning bidrar till positiv befolkningsutveckling, skriver kommunen i ett planförslag.

Det finns planer på att släppa fram bostäder i attraktiva lägen vid sjön Malsnaren i Stjärnhov. Och sjön ska fortsätta vara tillgänglig för allmänheten säger Henric Sörblad.

Men Stjärnhovsbor som vår reporter träffar tror inte på läckra strandvillor som det bästa betet.

– Jag är tveksam till det. Vi vill ju ha våra öppna hagar och vår natur, säger Bengt Ahlberg från Ånhammar.

Men, menar Ahlberg det behövs också något som kan locka till inflyttning så att orten får tillbaka en fullvärdig skola.

I höstas drog kommunen ner på klasserna på skolorna i Stjärnhov, Björnlunda och Laxne. Femmorna och sexorna bussas nu in till Frejaskolan i Gnesta. Kommunalrådet Henric Sörblad säger att det var nödvändigt att göra något åt skolan eftersom klasserna har varit för små. Nu hoppas han på idéer från kommuninvånarna hur Stjärnhov ska få liv.

– Hur kan vi göra någonting positivt av det här vad är möjligt att göra? Så att vi kan få en skjuts här ute i Stjärnhov tillexempel, menar Sörblad.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".