Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Snövallar längs E4:an tas bort

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 07.02
Nu ska snövallarna som har bidragit till dödsolyckor bort.

Snövallarna på den olycksdrabbade vägsträckan på E4:an i Nyköping ska bort. Men det är efter viss tvekan och många diskussioner som Vägverket till sist beslutat att röja bort vallarna.

Två dödsolyckor har inträffat på kort tid på E4:an, där motorvägen korsar Nyköpingsån. Och en bidragande orsak till olyckorna har varit just snövallarna, enligt polisen.

Einar Schuch, regionchef på Vägverket Mälardalen, är medveten om att snövallarna är farliga. Men han säger att det också innebär en risk att röja bort vallarna. När man blockerar ett körfält med lastbilar och grävmaskiner finns risk att ytterligare trafikolyckor inträffar, menar han.

Trafikpolisen Didrik Börjesson i Nyköping säger att han förstår Vägverkets tvekan. Man måste alltid göra en avvägning innan man skickar ut vägarbetsfordon, eftersom det kan leda till nya olyckor, enligt honom.

Samtidigt säger Didrik Börjesson att snövallarna är livsfarliga, eftersom snön täcker vajerräckena längs motorvägen. Vajerräckena förlorar sin funktion och kan inte längre fånga upp bilar på fel kurs. Istället blir snövallarna som en ramp som slungar bilarna över räcket.

Enligt polisen var det på grund av snövallarna som bilarna voltade över räcket vid de senaste dödsolyckorna i kurvan vid Nyköpingsån.

Efter dödsolyckan vid nyår, när en bil voltade över på fel sida av vägen, lät Vägverket röja bort snövallarna längs en kortare sträcka. Men Vägverket röjde bara den ena sidan av motorvägen. Och det tog bara några veckor innan en bil körde upp på snövallen på andra sidan vägen, där det inte var röjt. Den här gången, i slutet av januari, voltade bilen över räcket och hamnade i Nyköpingsån. Två personer miste livet.

Einar Schuch på Vägverket säger idag att det var fel av Vägverket att inte röja här tidigare. Men nu ska Vägverket inte bara röja här, utan ta en rejäl bit av E4:an utanför Nyköping. Hela sträckan från Påljungshage till Kungsladugården ska röjas. Det arbetet beräknas ta omkring två veckor.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".