Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Prästkonflikt avgörs i domkapitlet

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 11.35

En präst i Strängnäs stift riskerar att bli av med sitt ämbete. Ärendet ska avgöras av domkapitlet idag och gäller en konflikt som prästen haft med sin kyrkoherde.

Enligt Brita Wennsten, som är fackligt förtroendevald i kyrkans akademikerförbund är så här stora motsättningar ovanliga.

– Man brukar kunna lösa konflikter innan det går så här långt upp, som till domkapitlet. Antingen blir det ju tyvärr så att man slutar, byter jobb eller så kommer man överens om vad är mina arbetsuppgifter, vad är det jag ska göra, säger hon.

Konflikten mellan prästen och kyrkoherden gäller en församling i norra Sörmland.

Den manlige prästen och hans kvinnliga chef är inte överens om hur han skött sitt jobb och vad som ingår i hans uppgifter.

Och idag ska alltså domkapitlet pröva om mannen är behörig att ha prästtiteln kvar.

Brita Wennsten säger att i slutänden är det chefens ord som gäller, såväl i kyrkan som på andra jobb.

– Kyrkan är en både vanligt arbetsplats, men också en väldigt speciell arbetsplats. Man kan ju tycka att i kyrkan skulle vi kunna koma överens för man tycker att där om någonstans borde man kunna arbeta tillsammans och där skulle det inte vara ett sådant oroligt klimat, som det är på många ställen. Men jag tror att det oroliga klimatet beror just på att man drivs av en sådan kärlek och sådan övertygelse till det man håller på med så då blir det så här ibland att det kolliderar, säger Brita Wennsten.

– Sedan är det rätt ovanligt, som i det här fallet, där jag upplever att det skurit sig så jättemycket mellan just en kyrkoherde och en komminister. Så där har ju församlingen delat upp sig i två olika läger vad jag förstått tyvärr att den ena håller på kyrkoherden och den andra på komministern. Och det gör det hela ännu svårare, avslutar Brita Wennsten.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".