Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Jämställdheten brister i idrotten

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 06.30
Flickor är inte lika aktiva i föreningsidrotten som pojkar är.

Flickor är mindre aktiva inom föreningsidrotten i Sörmland än vad pojkar är. Bland ungdomar mellan 7 och 20 år så deltar pojkar oftare i i föreningars aktiviteter och mest brister det i jämställdheten i Flens kommun.

Berit Robrandt Ahlberg är fritidschef i kommunen och säger att jämställdheten är någonting de strävat efter. 

- Det känns jättetråkigt. Det är ju någonting vi har eftersträvat, men såhär ser det ut, säger hon.

I Flen är tjejernas aktiviter 43,5 procent lägre än killarnas bland ungdomarna som är aktiva i idrottsföreningar. Man har jämfört antal tillfällen som ungdomar deltagit i idrottsföreningar - mätt per invånare under 2008. I Flen var det 13 deltagartillfällen för flickor - 23 för pojkar. Berit Robrandt Ahlberg berättar varför hon tror att det är lägre för tjejer.

- I Flens kommun har vi haft väldigt mycket ridskoleverksamhet och det har minskat.

Men nu finns det en nystartad konståkningklubb i Flen och det kanske kan få siffrorna att ändras när 2009 redovisas.

- Tittar man på 2009 år siffror skulle jag önska att de är litet bättre att vi är litet mer jämställda där, säger Berit Robrandt Ahlberg.

Om man jämför jämställdheten i alla åldrar, så är det litet bättre säger Berit Robrandt Ahlberg och tittar man på idrottsutövande som sker individuellt kan det se annurlonda ut.

- Tittar man till exempel på simhallen och besöken där, då är det så att 60 procent av besökarna är kvinnor och 40 procent är män. Där ser det litet bättre ur, säger hon.

Hon säger också att riktat stöd till tjejer skulle kunna vara en väg om man vill komma åt ojämställdheten i idrotten.

Uppgifterna om jämställdheten inom idrotten publiceras idag i kommunernas tidning Dagens Samhälle och grundar sig på statistik för 2008 från Riksidrottsförbundet.

Och i kommunerna i Sörmland deltar killar oftare än tjejer - i alla kommuner utom Oxelösund, där det är nästan omvänt mot Flen - tjejer deltar i 37,5 procent fler idrottstillfällen än killarna.

Killirna överväger också mycket i Strängnäs och Nyköping, mest jämställt är det i Trosa, Gnesta och Vingåker.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".