Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stattbranden

30-åringen fortsätter att neka

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 12.45
Åklagaren kräver livstids fängelse för den åtalade 30-åringen.

Idag fortsatte rättegången om branden på hotell Statt i Eskilstuna, som inträffade för ett år sedan. Idag - den tredje rättegångsdagen - förhördes den åtalade 30-åringen. Chefsåklagare Ulf Stålhane ifrågasatte på nytt hans trovärdighet.Tidigare nyheter:


När 30-åringen kom till rättssalen idag efter tio månader i häktet, hade han trötta veck under ögonen och skäggstubb. Men han vek inte undan med blicken när åklagaren Ulf Stålhane frågade honom vad som hänt kvällen den 24 februari innan branden.

Vid den förra rättegången fick 30-åringen livstids fängelse, men hovrätten ogiltigförklarade domen eftersom den ansåg att Eskilstuna tingsrätt begått rättegångsfel. Tingsrätten borde ha gjort mer för att förhöra nyckelvittnena i Turkiet, enligt hovrätten. 

Åklagaren visade bilder från övervakningskameror, där 30-åringen syns med en väska över axeln.

30-åringen svarade, precis som förra gången, att han var där för att lämna över väskan till två män, som skulle till relaxavdelningen Oasen. Uppdraget att lämna väskan hade han fått av en tredje man, som är släkting till dem båda.

Men de här tre nyckelvittnena, som åkte till Turkiet kort efter branden, har förnekat att de tagit emot en väska.

Advokaten Hans Sundberg har tidigare sagt att han tycker de tre männen borde utredas som gärningsmän och inte som vittnen. 30-åringen sade också idag att han tyckte det var märkligt att männen åkte till Turkiet kort efter branden och helt bröt kontakten med honom. De gick inte att nå varken via facebook eller telefon.

30-åringen pekade idag ut ett av vittnena som skyldig till brottet. Han sa att vittnet liknade den vitklädde mannen på övervakningsbilderna, som enligt polisen är gärningsmannen.

Men åklagaren pekade återigen på att 30-åringens egna DNA-spår fanns på de vita kläderna och på kepsen och handskarna som gärningsmannen bar. Han tyckte inte att det var en rimlig förklaring att den turkiske mannen skulle ha lånat 30-åringens kläder.

Åklagaren ifrågasatte också varför 30-åringen i de första polisförhören vägrade svara på vad han gjorde på hotellet, om han nu inte hade något att dölja.

30-åringen sade idag att han valt att hålla tyst eftersom han inte hade någon advokat under de första förhören och för att han var anklagad för ett mycket allvarligt brott.

I morgon avhandlas nyckelvittnenas vittnesmål, men det är högst osannolikt att någon av de tre personerna, två bröder och en släkting, som befinner sig i Turkiet, kommer att vittna i tingsrätten. Troligtvis kommer istället protokollen från förhören som genomfördes i Turkiet tidigare i år användas som underlag i tingsrätten.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".