Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Katrineholm

"Fler måste ta flyktingansvar"

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 06.00
Wasan Al-Abbas, flykting från Irak

Katrineholms kommun tar emot 200 invandrare och flyktingar. Men nu har kommunen nått smärtgränsen, säger Berit Örtell, ordförande i Viadidaktnämnden i Katrineholm. Det integrationssamarbete kommunen har med andra kommuner, framför allt Vingåker måste vidgas och andra kommuner måste ta ett större ansvar, säger hon.

– Vi har haft ett väldigt hårt tryck i Katrineholm just de sista åren med en stor andel nytillkomna. Vi har gjort vårt yttersta med de resurser vi har.

Viadidaktsamarbetet är formaliserat med Vingåker och Katrineholm har också samarbete med grannkommunerna Eskilstuna och Flen - också de med många nyanlända. Men Berit Örtell pekar på att det finns kommuner i Sörmland som inte tar emot så många nyanlända flyktingar och invandrare.

– Tanken är att vi ska hitta en samverkan regionalt med alla de aktörer som finns så att att det ska vara bra att leva och bo i Sörmland.

Katrineholm kommunledning har redan tidigare sagt att den vill minska på hur många flyktingar man ska ta emot. Avtalet för de tre åren 2007-2009 gäller 100 om året. Kommunen har tagit emot 200.

Katrineholms kommun hinner exempelvis inte ordna fram tillräckligt med bostäder till dom som kommer och inte tillräckligt stora. Politiker och det kommunala bostadsbolaget har löpande kontakter, men de har också stora behov av att renovera - då kan det bli svårt att orka bygga nytt.

– Man kan försöka lägga en renoveringstakt i fler steg möjligtvis och tar hänsyn till den här gruppen i så stor utsträckning som möjligt, säger Berit Örtell.

Den så kallade avstampskonferens som arrangerades i Katrineholm igår syftade till att dra in alla aktörer - föreningar, kyrkor för att få igång jobb, för att få in flyktingarna i det sörmländska samhället.

Inom Viadidakt ordnar de också en del jobb.

– Jag kommer från Irak och varit i Sverige i ett år och åtta månader. Jag hade instegsjobb först, men nu har nystartsjobb. Jag har kandidatexamen ik matematik och jag vill fortsätta att studera ekonomi, säger Wasan Al-Abbas.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".