Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Företagare är pessimistiska

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 16.43
Ulla Lönn säger att de sörmländska företagarna har en pessimistisk syn på framtiden.

Det är sämre läge för de privata företagen och för nyföretagsamheten i Sörmland än i resten av landet. Det visar prognosen som Svenskt Näringsliv presenterade idag. Ulla Lönn är regionansvarig och bekymrad över konjunkturprognosen.

Organisationen Svenskt Näringsliv presenterade en rapport idag för hela landet. Enligt den kommer återhämtningen efter det senaste dryga årets ekonomiska djupdykning att dröja, bara vart fjärde företag planerar att växa.

Organisationen är alltså bekymrad och särskilt bekymrad för Sörmlands del. Man har frågat ett antal medlemsföretag om hur det kommer att se ut om ett halvår. Det vill säga hur antalet anställda, försäljnings- eller produktionsvolym och planerade investeringar kommer att se ut.

-- På alla de tre frågorna har de sörmländska företagen en mer pessimistisk syn på hur det kommer se ut om sex månader, säger Ulla Lönn.

När 27 procent av samtliga svenska företag säger att de tänker anställa, säger bara 22 procent av sörmländska företagare det. När mer än varannan, 55 procent säger att de ska öka volymerna säger bara 48 procent av sörmlänningarna det. På investeringssidan håller sörmländska företagare mer i plånboken, bara 18 procent tänker sig att öka, 28 procent av den svenska företagaren i gemen.

Företagsamheten, det vill säga hur många som har F-skattsedel eller sitter i en företagsstyrelse, är lägre i Sörmland än för det svenska genomsnittet, säger Svenskt Näringsliv. När det gäller företagandets tillväxt är det allra sämst i Sörmland. Här minskar företagsamhetens tillväxt som organisationen kallar det.

– Det är inte företagarna som är tröga, utan de upplever hur situationen är. Att det inte är möjligt att anställa, att det inte finns en avsättning för mina produkter, att det är för krångligt eller svårt.

Att det är svårare för de sörmländska företagen att komma igång är att här finns det en stor andel inom den hårt drabbade verkstadsindustrin. Svenskt Näringsliv vill ha mer privaitisering av det som kommuner och landsting sköter idag.

– Ja det tycker jag att man absolut ska göra, säger Ulla Lönn.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".