Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Relationsvåld i fokus i projekt

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 06.00
Ing-Marie Andreé är projektledare.

Bättre rutiner inom landstinget Sörmland ska hjälpa kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Idag bjuder man in bland annat åklagare, polis och kvinnojourer i länet till ett möte i Katrineholm för att diskutera vad som ska förbättras.  

– Ofta så kommer man ju in till sin vårdcentral med andra symptom. Det är inte det första man säger att man har blivit slagen, berättar Ing-Marie Andrée som leder projektet.

Det var i höstas som Landstingets politiker beslutade att ta fram ett så kallat vårdprogram för att förbättra stödet till de patienter som utsätts för våld i nära relationer. Och det handlar bland annat om att våga ställa frågan inom alla landstingets patientverksamheter. Något som mödravården i Sörmland gör redan idag, berättar Ann-Sofie Almqvist som är samordnare för barnmorskorna i länet.

– På samma sätt som man frågar om tobak, alkohol, kost och motion så kan man också ställa frågan om patienten någon gång varit utsatt för våld i nära relation, Den typen av frågor skulle man kunna göra till rutin även på tillexempel vårdcentraler, menar Ann-Sofie Almqvist.

Ann-Sofie Almqvist är med i den arbetsgrupp, med representanter från bland annat primärvård, psykiatri och akuten som jobbar med att ta fram ett förslag som ska vara klart till sommaren. Och att ställa frågan om våld till alla kvinnor på mödravården har inte väckt någon provokation berättar hon.

– Även om man inte bejakar eller svarar på frågan så vet de ändå att man kan prata med sin barnmorska om de här frågorna. Men det är svåra frågor och därför är det viktigt att man vet vad man ska göra om man får ett ja på frågan, menar Almqvist.

Och vad man ska göra med svaret är också något som ska ingå i vårdprogrammet, säger projektledaren Ing-Marie Andrée.

– Hur jag i min profession ska kunna hjälpa henne med tillexempel vart hon ska vända sig det är viktigt, menar Andreé.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".