Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"För dyrt information om patienters rätt"

Publicerat måndag 16 februari 2004 kl 12.59
Det kostar för mycket att informera om patientens rättigheter i samband med operation. Det säger Henning Höjer, som är ansvarig för kvalitén i det södra hälso- och sjukvårdsområdet i landstinget Sörmland. Han kommenterar uppgifterna i Sveriges Radio Sörmland på måndagen om att läkare i länet är dåliga på att informera om patienterns rätt att ställa sig i en operationskö i ett annat landsting om den kön är kortare.

Kostnaden för utomlänsvård har ökat och det har blivit allt svårare att hålla budget.

- Att i varje läge säga att det går att åka till ett annat ställe kommer att rubba hela sjukvårdssystemet. Uppdraget är att hålla budget. Det är a och o. Det finns inget som ryms utanför budget, säger Henning Höjer, landstingets kvalitetsansvarige.

Höjer säger att han uppskattar att ungefär hälften av de som är aktuella för operation känner till att de har rätt atts tälla sig i en kö i ett annat landsting.

Gustav Wachtmeister, moderat och landstingsstyrelsens tillträdande ordförande:

- Budgeten är som den är, men du måste vänta på problemet. Vad är det som gör att någon vill åka till ett annat län? Ja, antingen är kön lång eller så litar man inte på vården i Sörmland. Det senare tror jag inte gäller i Sörmland, men köerna är för långa. Men om vi minskar köerna minskar vi behovet av vård i ett annat län. Man måste göra insatser. Den nationella vårdgarantin från 2005 kommer att ställa ännu högre krav att man ska ge vård i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".