Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyköping

Motorbana ger bullerstörningar på Arnö

Publicerat söndag 6 juni 2010 kl 08.45
1 av 2
Bränn-Ekeby-bon Johan Rydén tror inte det blir någon dragracingbana. Foto: Katarina Wahlström, SR Sörmland.
2 av 2
Rolf Andersson, Nyköping Motorpark, litar inte på kommunens bullerutredning. Foto: Katarina Wahlström, SR Sörmland.

En dragracingbana i Bränn- Ekeby söder om Nyköping innebär att riktvärdet för buller överskrids och ger bullerstörningar inom större delen av bostadsområdet Arnö. Bullret kommer enligt utredningen att höras ända in till centrala Nyköping. Det visar en utredning som Nyköpings kommun har låtit göra.

Föreningen Nyköpings Motorpark har sedan tre år tillbaka velat bygga en dragracingbana i Bränn-Ekeby söder om Nyköping och protesterna från de boende i området har varit starka.

Nu har kommunen gjort en bullerutredning där biltyperna delats in i olika klasser. Klass ett är vanliga personbilar, klass två är tävlingsbilar med en högre bullernivå och klass tre är de dragracingbilar som enligt utredningen skulle höras ända in till Nyköpings centrum. 

Det här lugnar Johan Rydén som bor i Bränn-Ekeby:.

– Jag tycker att utredningen klart och tydligt visar att dragracingbanan inte klarar riktvärdena för klass två och tre bilar och utan de två klasserna tror jag inte att det finns något intresse att bygga banan, säger Johan Rydén. 

Men projektledaren Rolf Andersson på Nyköping Motorpark tror inte på bullerutredningens resultat. 

– Det beror ju på en massa faktorer, som hur kuperad terrängen är till exempel, säger han. Bara på 200 till 300 meter så minskar ljudnivån drastiskt. Så att vi skulle störa någonting i centrala Nyköping eller ens i Arnö är inte troligt, säger Rolf Andersson. 

Nu ska kommunen ta ställning till resultatet och väga in olika faktorer som till exempel hur ofta tävlingarna kommer att arrangeras. Och Rolf Andersson säger att de kommer att begränsas  till en helg om året. Något som fastighetsägaren Johan Rydén inte tror på: 

--Man ska ju ha klart för sig att banan ska drivas i vinstdrivande syfte i och med att de har sponsorer, säger Johan Rydén. Och då måste de ju ha ut allt av den här banan. 

Till hösten planeras ytterligare ett möte med grnnarna till den planerade banan  innan något beslut tas.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom.@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".