Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Stor oro bland uppsagda bussförare

Publicerat söndag 6 juni 2010 kl 11.50
1 av 2
Oro bland anställda när bussgaraget i Trosa töms. Foto: Hans Andersson, SR Sörmland.
2 av 2
Nobina tar över länstrafikens gröna bussar. Foto: Hans Andersson, Sveriges Radio Sörmland.

Bara en handfull av de cirka 30 tidigare Busslinkanställda i Trosa som sas upp när bolaget förlorade Länstrafikens upphandling av trafiken i Östra Sörmland har fått besked om de får något jobb hos den nya entrepenören Swebus-Nobina, trots att det bara är tre månader till övertagandet. Oron växer nu bland de uppsagda. 

Det var i slutet av förra året som avtalet mellan Länstrafiken och Nobina blev klart för busstrafiken i Nyköping, Trosa och Gnesta. I februari sade nuvarande entreprenören Busslink upp samtliga - de som jobbat längst har nu sex månaders uppsägningstid.

Det nya bussbolaget - som är Nobina, som förut hette Swebus och som tar över från 22 augusti, kan vraka och välja de chaufförer de vill ha kvar. 

Eva Kärrström, lokal fackrepresentant, har jobbat i Busslink sedan 1988 och är en av dem som väntar på besked - och hon är inte glad.

– Jag har gått igenom alla tester och körprovet och tycker att jag klarat mig bra, men jag har inte fått något besked, och det känns inte bra med den här väntan, säger hon. 

Förarna har alltså fått gå igenom intervju, teoriprov och läkarundersökning. OK så långt, säger förarna vi talat med. Men de reagerar skarpt mot att de tvingas genomgå ett körprov. Kränkande och förnedrande är ord som hörs. 

Enligt en del förare kan man se från andra håll i Sverige där Nobina tagit över att bolaget inte vill ha långtidssjukskrivna eller äldre och dyrare förare. 

Det handlar för Nobina om att få ned sina kostnader, eftersom bolaget vann upphandlingen med ett anbud som låg fyra miljoner kronor under närmast högre bud. Och de som anställs får sex månaders provanställning. 

– Nobina köper sig ytterligare sex månaders tystnad, säger kritiska förare till Sveriges Radio Sörmland. 

Det är nästan 400 som har sökt de 180 jobb som Nobina annonserat ut i de här tre kommunerna, Trosa, Gnesta och Nyköping, alltså betydligt fler än de som idag köra dom här bussarna. 

– Jag förstår oron. Vi har lovat att vi ska försöka vara klara till den sista juni, säger

Margaretha Dahl, Nobinas projektledare för övertagandet av busstrafiken i de tre kommunerna. Hon håller inte med om att bolaget sorterar bort långtidssjukskrivna eller äldre förare.

– Det har inte med det att göra, det här är för att höja kvalitén i yrket. Det kräver en viss kompetens att  bli bussförare.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".