Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Miljöpartiet erövrar nya grupper

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 15.47
Miljöpartiet Maria Wetterstrand

Miljöpartiet har erövrat nya grupper och ökat sitt inflytande. De som tjänar bra har blivit fler och de som är lågavlönade har blivit färre. Det visar uppgifter som SCB, Statistiska Centralbyrån, tagit fram för Sveriges Radios räkning.

– Nog är det så att vi attraherar fler grupper nu än tidigare eftersom vi blivit ett bredare parti, säger Johannes Krunegård, kandidat för miljöpartiet i Nyköping.

Johannes Krunegård är 30-årig statsvetare, som brinner för kollektivtrafik och entreprenörskap, som han skriver på sin blogg. Han står på andra plats på partiets riksdagslista. På lördag gifter han till sig efternamnet Krunegård. Fram till nu har de politiskt intresserade känt honom som Johannes Danielsson.

Det är 100 miljöpartister som kandiderar till de olika fullmäktigeförsamlingarna i Sörmland i höst - ordentligt många fler än de 68 som stod på förra valets listor. Det är en likartad utveckling i stort sett över hela landet.

När partiet blir bredare med en politik över hela fältet och bredare med fler i opinionsmätningarna, då påverkar det också vilka som vill jobba för partiet.

Om man jämför med valet 2006 så har det skett en riktigt stor ökning av miljöpartister som tjänar riktigt bra, mer än 33 000 kronor i månaden. Deras andel har ökat från tre till 14 procent.

Men tittar man på miljöpartisterna på valsedlarna så når de inte upp till snittet för samtliga partiers kandidater. Det är fortfarande så att bland de etablerade partierna har miljöpartiet flest kandidater med riktigt låga inkomster - var femte tjänar under 100 000 kr.

– Vi vill komma in där vi kan få utlopp för vårt engagemang för att förändra, oavsett om man är lågavlönad student som käkar nudlar eller om man är högavlönad direktör.

Och det märks bland de miljöpartistiska kandidaterna i andra län, som grannarna Stockholm och Östergötland, men ännu tydligare på Gotland.

Miljöpartisterna idag är dels sådana som varit med länge och därmed blivit äldre och stadgat sig, både socialt och ekonomiskt. Många av dem är välutbildade - många byter jobb.

Till de kommer sådana som inte varit med så länge, men för vilka miljöfrågorna blivit viktiga och som inte avskräcks av den framtoning som miljöpartisterna hade i början.

–  I takt med att miljöpartiet har utvecklats från att bara ha miljö i fokus har vi också attraherat nya väljargrupper och nya kandidater.

Nio procent av sörmlänningarna tjänar mer än 400 000 kronor. För de politiska kandidaterna i Sörmland så är 22 procent så högt avlönade, det vill säga mer än var femte kandidat tjänar mer än 33 000 i månaden.

Andelen miljöpartistiska kandidater på den inkomstnivå är 14 procent.

Hans Anderson
Hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".