Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Män dominerar Moderaterna

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 06.11

Sörmlänningar som röstar på Moderaterna i höst får mest män att välja på bland kandidaterna. Moderaterna är det fortfarande de mest mansdominerade partierna i Sörmland, näst efter Sverigedemokraterna. Det visar statistik som Statistiska centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio.

Men det finns några undantag i länet, Trosa är ett sådant exemepel. 

 – Ett parti som vill gå till val nu ska möta väljarna med en vallista som väljarna kan känna igen sig i, säger Daniel Portnoff, moderat kommunalråd i Trosa.

Varannan damernas har traditionellt varit Socialdemokraternas och Vänsterpartiets metod att få in fler kvinnor i politiken.

Moderaterna i Trosa sticker ut med sin jämna könsfördelning, liksom Moderaterna i Flen och Nyköping, som också har en nära på jämn fördelning mellan kvinnor och män på sina listor.

Annars är Moderaterna det parti i Sörmland som har störst andel män bland sina kandidater, näst efter småpartierna Sverigedemokraterna och Piratpartiet. Det gäller kandidater till kommun- och landstingsval såväl som till riksdagsvalet.

I Katrineholm är 60 procent av M-kandidaterna män och i Eskilstuna är 61 procent av dem män. Listan i Eskilstuna toppas dessutom av tre män, efter att den kvinna som var nominerad som etta blev sjuk och tvingades hoppa av. Moderaten Eva Schmekel har varit med och utformat vallistorna i Eskilstuna och säger att det inte finns något varannan damernas-system i Moderaterna.

– Då blir det såhär, det var inte varit någon debatt om det här, säger hon.

Eva Schmekel säger att moderaterna i Eskilstuna kunnat få in en rad nya namn, inklusive ett par personer med utländsk bakgrund, tack vare att de haft en öppen nomineringsprocess och inte bestämt från början att hälften ska vara kvinnor.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Kandidater till kommunfullmäktige

1. Sverigedemokraterna 74 % män

2. Moderaterna 62 % män

3. Kristdemokraterna 58 % män

4. Miljöpartiet 56 % män

5. Vänsterpartiet och Centerpartiet 53 % män

6. Folkpartiet och Socialdemokraterna 52 % män

Landstingskandidater

1. Sverigedemokraterna 75 % män

2. Moderaterna 63 % män

3. Kristdemokraterna 58 % män

4. Socialdemokraterna 55 % män

5. Vänsterpartiet 50 % män

6. Folkpartiet 49 % män

6. Centerpartiet 48 % män

7. Miljöpartiet 46 % män

Riksdagskandidater

1. Moderaterna och Kristdemokraterna 65 % män

2. Centerpartiet 64 % män

3. Folkpartiet 55 % män

4. Miljöpartiet 54 % män

5. Socialdemokraterna 50 % män

6. Vänsterpartiet 48 % män

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".