Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Flest utlandsfödda hos Vänsterpartiet

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 16.16
Centerpartisten Dayana Jadarian och vänsterpartisten Kawa Zolfagary i Eskilstuna tycker att det är viktigt att partierna speglar befolkningen.

Var fjärde kandidat på Vänsterpartiets valsedlar i Sörmland är född i ett annat land. Vänsterpartiet har därmed större andel utlandsfödda kandidater än snittet i befolkningen. Inget annat parti har så stor andel kandidater som är födda i andra länder.

Eskilstunabon Firat Nemrud, som själv varit aktiv i Vänsterpartiet i tjugo år, har arbetat mycket med att få in utlandsfödda i partiet.

– Alla människor som bor i det här landet måste vara aktiva och medverka i det politiska livet. Vi måste prata om det här på allvar, säger han.

När vallistorna sätts ihop i Eskilstuna finns ett uttryckligt mål att kvinnor och personer med utländsk bakgrund ska prioriteras. I Eskilstuna, liksom i Strängnäs och Vingåker, finns det många med utländsk bakgrund på listorna. I Katrineholm och Gnesta är representationen sämre.

Enligt Firat Nemrud har många av partimedlemmarna varit politiskt aktiva tidigare i sina hemländer. En av kandidaterna i Eskilstuna är idag busschaufför, men var riksdagsledamot när han bodde i Afghanistan.

På riksnivå finns det inget parti som speglar befolkningen. Utrikes födda kandidater är underrepresenterade inom samtliga partier.

Men i vårt län ligger Vänsterpartiet över snittet i befolkningen. Miljöpartiet ligger precis på snittet och har 16 procent utlandsfödda kandidater till kommunfullmäktige.

Per Strömblad, statsvetare vid institutet för framtidsstudier i Stockholm säger att det är viktigt för demokratin att politiken speglar befolkningen. Och enligt honom handlar det inte bara om att människor med olika bakgrund har olika erfarenheter och ser olika saker.

– Lika viktigt är det här med rättvisa inom det politiska systemet, som innebär att man har möjlighet att ta sig fram i politiken oavsett vilken bakgrund man har, säger han.

Vänsterpartisten Kawa Zolfagary i Eskilstuna säger att han ofta får bli en representant för integrationsfrågor och invandring, men han tror det problemet blir mindre ju fler utlandsfödda som kommer in i en organisation.

– Ju fler vi blir och desto större och bättre representation vi får, desto mindre kategoriseras vi, säger han.

Lägst andel utlandsfödda bland kommunfullmäktigekandidaterna i Sörmland har Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Sju procent av dem är födda i ett annat land, något som centerpartisten Dayana Jadarian i Eskilstuna är missnöjd med.

– Vi har väldigt dåliga de senaste åren på att kommunicera ut att vi är ett öppet parti. Vi ska inte bara ha bönder och äldre utan också representera andra grupper i samhället, säger hon.

Petra Levinson
pertra.levinson@sr.se

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".