Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

DO: Så här får det inte gå till

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.00
Hälften av bostadsbolagen gav olika besked till våra två reportrar.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, reagerar starkt på Sveriges Radio Sörmlands avslöjande att många bostadsbolag i Sörmland behandlar sökande med utländsk bakgrund annorlunda. Samtidigt säger Kommunfastigheter i Eskilstuna att de nu ska förtydliga uthyrningsrutinerna så att ingen särbehandlas.

Sveriges Radio Sörmlands reportrar ringde upp 22 bostadsbolag och utgav sig för att söka lägenhet i olika namn, Sara Andersson och Khalida Mohammed.

Nästan hälften av bolagen gav olika besked om lediga lägenheter beroende på vem som ringde. Sara Andersson blev oftare rekommenderad lägenheter i centrum, medan Khalida Mohammed fick höra att det inte fanns några centrala lägenheter och istället blev hänvisad till områden där det bor många med utländsk bakgrund.

Bland bolagen som gav olika svar till våra reportrar fanns både privata och kommunala bolag, bland annat Vingåkershem, Flens bostad AB, Torshälla fastigheter, Akelius, Pagoden och Gunnar Graflunds fastigheter i Eskilstuna.

Enligt Lars Thornberg, som jobbar mot diskriminering på bostadsmarknaden på DO, kan bostadsbolagens göra sig skyldiga till ett lagbrott om de gör så här mot verkliga personer.

– Så här får det verkligen inte gå till, men tyvärr verkar det göra det. Det går rakt mot diskrimineringslagen, säger Lars Thornberg på DO.

Enligt Lars Thornberg är det svårt att komma åt bostadsbolagens diskriminering, som kan vara subtil. Men han säger att det blir tydligt i Sveriges Radio Sörmlands undersökning att personer med utländskklingande namn missgynnas.

– Det blir väldigt, väldigt tydligt och det är ganska upprörande tycker jag, säger Lars Thornberg.

Men bostadsbolagen i Sveriges Radio Sörmlands undersökning kan inte anmälas för något brott, eftersom de inte diskriminerat verkliga personer.

Maria Stensson, utredare på DO, säger att bostadsbolagen agerar utifrån vad de tror är mest lönsamt för affärerna och på det sättet skapar och bibehåller segregation.

– Det ser vi som väldigt, väldigt allvarligt och problematiskt, säger hon.

Kommunfastigheter i Eskilstuna har efter Sveriges Radio Sörmlands undersökning påbörjat ett arbete för att ändra rutinerna inom bolaget, så att de som söker lägenhet inte ska kunna särbehandlas i fortsättningen. Kommunfastigheters dotterbolag i Torshälla var ett av bolagen som gav olika besked beroende på den sökandes namn.

– Tanken är att man ska göra en mall som man ska följa när det ringer in folk, så att det här inte ska kunna förekomma, säger Emeli Lanninge, vice ordförande för Kommunfastigheter. 

Handläggarna ska också gå en utbildning för att höja sin kompetens.Tidigare ljudklipp:Sara Choghrich
sara.choghrich@sr.se

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".