Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritisk utsällning i Nyköpings stadshus plockades bort

Publicerat tisdag 30 mars 2004 kl 07.03

Stadshuset i Nyköping kan vara fel plats att komma med åsikter som avviker från kommunledningens. Det har en grupp studenter vid Stockholms universitet fått känna av, efter att deras utställning om den planerade snabbjärnvägen Ostlänkens miljöeffekter plockats bort från foajén. Ordern om kom i ett internt e-mail från Nyköpings kommuns informationsavdelning.

”Hej.

Har fått synpunkter från kommunledningen att vi inte bör ha utställningen om studentjobbet om Ostlänken i entréhallen eftersom den inte speglar kommunens syn på dessa frågor. M a o vill de att den plockas unden. Fixar du detta?

Med vänliga hälsningar, Lars-Göran Bergman Info/marknadsföring”.

Så löd ett internt mail i Nyköpings kommun i förra veckan. Utställningen i fråga handlade om den planerade snabbjärnvägen Ostlänken, och vad den skulle betyda för miljön i Nyköpings kommun. 17 studenter i olika ämnen som samhällsplanering, biologi, geografi och miljö har analyserat de tre förslag till ny snabbjärnväg som tagits fram av Nyköpings-Östgötalänken AB, där Nyköpings kommun är delägare.

Studenternas slutsats: att det bästa för miljön vore om ingen snabbjärnväg byggdes alls, utan att det nuvarande spåret i stället rustades upp.

Mannen bakom e-postbrevet, Lars-Göran Bergman, på informationsavdelningen på Nyköpings kommun säger att det istället handlar om att det helt enkelt var dags att ta bort utställningen. Han säger att han fick uppdraget att ta bort utställningen av sin chef och att formuleringen var olycklig från hans sida.


Kursansvarig på Stockholms universitet för studien av Ostlänken var Britta Sannel. Hon tycker att det är synd att utställningen togs bort och att fler borde fått ta del av den, och att utställningen kunde ha fungerat som diskussionsunderlag för om Ostlänken ska byggas eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".