Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Kärvt 2011 för skolan

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 18.11
Barn ritar på förskola. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Det ser ut att bli ekonomiska problem för förskolor och skolor i Eskilstuna nästa år. Preliminärt visar budgeten att nämnden behöver minska kostnaderna med ungefär 24 miljoner för att få ekonomin i balans.

Det som gör det svårt är att förvaltningen inte vet hur många barn som kommer att gå i förskolan och skolan. Nya friskolor kommer också påverka ekonomin eftersom elevpengen följer eleven beroende på vilken skola denne väljer.

Skolinspektionen ska fatta beslut om friskoleansökningar som gäller 1400 elevplatser i grundskolan och över 3000 i gymnasiet. Först i augusti vet förvaltningen hur många elever som valt friskolor respektive kommunala skolor.

Inom förskolan behövs ytterligare 30 miljoner kronor de närmaste två åren för att nå målet 17,5 barn och barngrupp med bibehållen personaltäthet.

Barn- och utildningsförvaltningen pekar på att det är tuffa omställningar som väntar skolan. Det kan ta upp emot tre år att anpassa sig till nya förhållanden beroende på hur många elever som lämnar en skola och hur klasser och lärarkåren ser ut.

Eftersom det oftast är enskilda elever som lämnar den kommunala skolan och väljer en friskola, och inte hela klasser, så kan kommunen inte slå ihop de klasser som finns kvar vilket gör det svårt att omgående spara in på lokaler och lärare, resonerar förvaltningen. 

Antalet elever inom gymnasieskolan kommer att fortsätta att minska, både beroende på färre antal elever och fler friskoleetableringar. Hittills har gymnasiesskolan klarat av att anpassa sin verksamhet efter nya förutsättningar, men inför 2011 varnar barn- och utbildningsförvaltningen för fortsatt tuffa förutsättningar. Den nya gymnasiereformen sjösätts dessutom nästa höst med stora förändringar.

Förvaltningen bedömer att det behövs ytterligare förstärkningar ekonomiskt för att klara omställningen och för att klara av att nå målet att stärka Eskilstunas skolors resultat och att förbättra eevernas kunskaper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".