Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Dryg miljon mot hedersrelaterat våld

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 15.24

15 projekt i Sörmland får sammanlagt en dryg miljon kronor till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen har beslutat om bidrag till projekt inom kommuner och ideella föreningar, som ska genomföras i år och nästa år i Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm, Flen och Vingåker. Flertalet projekt får fortsatt stöd för att utveckla pågående arbete.

Bland nya projekt kan nämnas ett vid Åsa folkhögskola som vill stärka lärarkårens kompetens i hedersrelaterade frågor.

Projekt som beviljats medel för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck:

Eskilstuna kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen får 60 000 kronor bland annat för spridning av metod för arbetet med hedersproblematik inom Ung Fritids enheter och ansvarsområde.

Nyköpings kommun, Social - och arbetsmarknadsnämnden, får 50 000 kronor för genomförande av fortsatta utbildningsinsatser. Målgrupp för utbildningen är politiker och tjänstemän.

Nyköpings kommun, Skol- och ungdomsenheten Navet beviljas 75 000 kronor för fortsatta insatser för ungdomar inskrivna i IVIK-klass (Individuella programmets introduktionskurs) för genomförande av föreläsningar, studiebesök, fritidsaktiviteter etc.

Flens kommun, Barn- och utbildningsförvaltningen får 75 000 kronor till fortsättning av projekt Tillit. Kommunen ska förankra befintlig handlingsplan, genomföra utbildning och utveckla samverkan mellan kommunen, myndigheter och ideella organisationer.

Vingåkers kommun, socialnämnden beviljas fortsatt stöd med 200 000 kronor för insatser i form av utbildning, implementering av handlingsplan, förebyggande arbete och utbyggd samverkan. Pengarna ska bland annat användas för en projektledare, som på deltid frikopplas från sin ordinarie tjänst.

Projekt med ideella organisationer som huvudman:

Stödföreningen Viola, Eskilstuna får 60 000 kronor för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck med inriktning att stärka kvinnors och unga flickors självkänsla.

Kvinnojouren MOA, Eskilstuna får 60 000 kronor för fortsatta konkreta stödinsatser för kvinnor/tjejer som utsatts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och kränkningar. Kompetensutveckling i HBT-frågor för jourens anställda och övriga medlemmar ingår också.

Tjejjouren Terrafem i Eskilstuna får 120 000 kronor för fortsatt uppbyggnad, utbildning av jourkvinnor, information samt konkreta stödinsatser för flickor och unga kvinnor som utsatts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterade brott.

Arnögruppen Paraplyet, Nyköping får 60 000 kr för insatser för tonårsflickor och deras mammor. En speciell inriktning ska göras på flickor från Somalia för att bryta isolering och främja integration i det svenska samhället.

Afar Hjälp Organisation i Nyköping får i samarbete med ABF sammanlagt 80 000 kronor för två projekt. Det gäller fortsatta förebyggande insatser bland annat genom information om könsstympning och hedersrelaterat våld samt en ny satsning på gruppverksamhet i bostadsområdet Brandkärr.

Teater K, Katrineholm får sammanlagt 150 000 kronor för två förebyggande projekt. Dels en fortsatt gruppverksamhet för ungdomar med forumteatermetoden vid Prins Wilhelm Gymnasiet i Flen, dels för utvecklad gruppverksamhet för invandrarkvinnor.

Åsa folkhögskola, Katrineholm tilldelas sökta 99 600 kr till utbildningssatsning för att stärka lärarkårens kompetens i hedersrelaterade frågor. Genom metodutveckling, övningar och ändrade förhållningssätt är tanken att undervisning och bemötande av eleverna, varav en stor del är invandrarelever, ska förbättras och kvalitetssäkras.

Kvinnojouren Malva i Flen tilldelas 10 000 kronor till utbildning/information om hedersproblematik riktad till allmänheten .

Nya möjligheter under 2011.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2011 aviserat att ytterligare medel ska fördelas under 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".