Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
nyköping

EU-kampanj för bättre arbetsmiljö

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 05.45
Harriet Schultz Karlsson är arbetsmiljöinspektör. Foto Katarina Wahlström.

Den här veckan är det EU:s återkommande arbetsmiljövecka. Det betyder att inspektörer är ute i nästan alla typer av arbetsplatser för att ta reda på hur kunskaperna är om bland annat hälsorisker på arbetsplatserna och vad man gör åt det.

Arbetsmiljöverket kommer att göra 1600 besök i landet inom alla typer av branscher under veckan. Och resultatet av inspektionerna ska presenteras den 29 oktober. Temat i år är ett hållbart arbetsliv och Harriet Schultz Karlsson som är arbetsmiljöinspektör kommer att göra inspektioner inom barnomsorg och på gruppboenden i Sörmland och Östergötland.

– Vi är alltfler som måste jobba fram till pensionsåldern och då gäller det att ha en så pass god arbetsmiljö så att ingen skadas och blir sjuk och dessutom orkar jobba fram till pensionen, säger hon.

Målet är att öka kunskapen på arbetsplatserna om arbetsmiljöproblem, vilka risker som finns och hur man gör för att förebygga dem.

Men Harriet Schultz Karlsson hade inga anmärkningar vid besöket på gruppboendet på Armö i Nyköping även om hon tycker att man kan bli bättre på att anmäla tillbud till Arbetsmiljöverket.

– Ett tillbud kan till exempel vara att nio personer snubblar över en tröskel som är för hög. Den tionde, kanske bryter fotleden, berättar Harriet Schultz Karlsson. Hade de första skrivit upp det som ett tillbud hade tröskeln varit borta.

Och det beror på att personalen lätt glömmer sin egen arbetsmilö tror, Agneta Carlsson enhetschef på gruppboendet Sjökaptensvägen på Arnö.

– Jag upplever att personalen har mycket fokus på brukarna och inte på sin egen vardag, säger hon.

För tillbud händer överallt säger Harriet Schultz Karlsson.

– Det kan vara någon som gör sig illa vid ett lyft eller att det händer något i en dusch, man har ofta tillbud, säger hon. Men det är nog så att man vill göra så bra för de boende som möjligt, men man glömmer sin egen arbetsmiljö.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".