Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Många över 55 får ont vid samlag

Publicerat söndag 24 oktober 2010 kl 07.15
Apotekaren: ”Det är svårt att prata om”
(1:28 min)
De torra slemhinnorna många kvinnor över 55 år får kan skapa problem i deras sexliv. Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Varannan kvinna över 55 år har problem med torra slemhinnor som kommer i samband med klimakteriet. Det här är något som kan leda till att kvinnorna får problem med urinvägsinfektioner och smärtor vid samlag.

– Det som händer är att slemhinnan blir tunnare och skörare. Det beror på att äggstockarna slutar att göra östrogen så det blir en lokal östrogenbrist kan man säga, berättar Karin Boyer som är gynekolog på Kvinnohälsan Stadsfjärden i Nyköping som drivs i samarbete med Praktikertjänst.

Till skillnad från andra klimaktieribesvär som kvinnor kan få så som till exempel svettningar, hjärtklappning och sömnproblem, så blir problemet med torra slemhinnor permanent berättar Karin Boyer.

De torra slemhinnorna som hälften av kvinnor över 55 år får kan skapa problem som klåda, sveda, urinvägsinfektioner och även ge stora problem i kvinnornas sexliv.

– För många blir samlaget förknippat med smärta, menar hon.

Boyer som själv är gynekolog upplever att hon och hennes patienter oftast kan prata om de här problemen. Men de här problemen skulle kunna lösas utan en gynekologs hjälp redan på vårdcentralen och där har läkarna i Sörmland blivit bättre på att ta upp de här problemen med kvinnor menar Boyer.

– Vi har märkt en förbättring när det gäller till exempel kvinnor som har haft upprepade uringvägsinfektioner som på sin vårdcentral har fått behandling med lokala östrogener. Men det kan hända att det är svårt att ta upp själva samlevnadsproblemet med sin distriktsläkare, menar Boyer.

Hon menar också att problemet är viktigt att ta upp eftersom undersökningar visat att kvinnor har ett aktivt sexliv högt upp i ålder.

På apoteket Doc Morris i Nyköping är Britt-Marie Andersson chef och hon berättar att det finns en mängd receptfria produkter som kan hjälpa kvinnor som har torra slemhinnor.

Hon står vid hyllan som det står "intim" på och det är här hjälpen för kvinnor som fått torra slemhinnor och upplever klåda, sveda och samlagssmärtor finns. Allt från glidmedel till tvättoljor och även receptfria östrogenkrämer och vagitorer som lokalt i slidan ökar på östrogenet så att slemhinnorna börjar jobba igen.

– Jag kan uppleva att en del äldre kvinnor har svårt att prata och fråga om de här problemen. Men på ett apotek ska man våga fråga, säger Britt-Marie Andersson.

Med det kan också vara så att de receptfria preparaten inte hjälper och då är det viktigt att söka sig vidare.

– Blir inte besvären men samlagssmärtor eller sveda och klåda bättre inom en månad så ska man söka hjälp hos en gynekolog, säger Karin Boyer, gynekolog vid Kvinnohälsan.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".