Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Förening ska motverka utanförskap

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 14.30
"Det behövs något att göra efter skolan"
(4:10 min)
Rahmo Abdirahman, Sara Sheik, Amanda Gustavsson och Emelie Gredneryd tycker alla att det behövs mer att göra i Brandkärr. Foto: Klara Johansson/Sveriges Radio Sörmland.

Föreningen Unga Örnar planerar att starta i närheten av Brandkärr i Nyköping. Vi har tidigare berättat att kommunen varnat för att ungdomar där har lite att göra på fritiden och att en del börjat ägna sig åt skadegörelse. Förhoppningen är att det här ska motverka trenden.

De ungdomar Sveriges Radio P4 Sörmland varit i kontakt med i Brandkärr tycker alla att föreningen behövs.

– Jag är aldrig i Brandkärr efter skolan. Det finns inget att göra här, säger Emelie Grenryd.

– Det finns inget att göra och då är det kanske roligt att göra sönder saker, funderar Sara Sheikh.

Unga Örnar är till för barn- och ungdomar och det är deras önskemål som är tänkta att styra vad man hittar på. Det kan vara allt från teater och sång till pingis, matlagning och ibland blir det även läxläsning.

Unga Örnar är arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation och föreningen samarbetar med ABF i Nyköping där Inka Östmark jobbar som projektledare. Hon säger att behovet av en sådan här förening är stort.

– Det behövs i allra högsta grad.

I somras varnade Socialtjänsten i Nyköping för en ökad oro i bostadsområdet Brandkärr. Kanske kan Unga Örnar motverka den trenden. Det är i alla fall förhoppningen säger Richard Eriksson som är Unga Örnars kontaktperson i Sörmland.

– Det finns många unga som har behov och intresse av Unga Örnar. Alla vill inte spela ishockey eller fotboll, så det måste finnas annat också.

Unga Örnar har funnits i Nyköping tidigare, men nu var det ett bra tag sedan man la ner där. Anledningen var enligt Richard Eriksson att det kan vara svårt att få ledare till sådan här ideella ungdomsorganisationer. Men från ungdomar är intresset enormt, säger han.

Den 26 november är det tänkt att alla papper ska skrivas under så att föreningen Unga Örnar i Nyköping blir officiell. Men Unga Örnar finns redan i flera andra delar av Sörmland. I Eskilstuna, Katrineholm, Åkers Styckebruk och av och till i Hälleforsnäs. I Eskilstuna finns hela fem avdelningar. Allt som allt har Unga Örnar i dagsläget drygt 300 medlemmar i länet.

Medlemssiffrorna sjönk för föreningen i Sörmland under lågkonjunkturen men nu är de på väg upp igen. Vuxna hade helt enkelt inte ork att engagera sig när det var tuffa tider, tror Richard Eriksson. Men han tycker att det är viktigt att det finns mötesplatser för unga.

– Det är viktigt att man uppmärksammar barn och ungdomar. Man kan hamna fel om man inte har någonstans att ta vägen.

Föreningen som ska starta här i Nyköping kommer att få en del statliga pengar. Men det handlar i början inte om några stora summor enligt Richard Eriksson på Unga Örnar.

Sara Sheik och Rahmo Abdirahman som bor i Brandkärr tycker att det är bra att Unga Örnar nu ska starta i Nyköping.

– Det behövs något att göra här efter skolan, säger Sara Sheikh.

Kan du tänka dig att gå?
– Ja.

Vad vill ni göra på Unga Örnar?
– Spela pingis, träffa kompisar och fika lite, säger Rahmo Abdirahman.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".