Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Hälsovalet har gett ökad tillgänglighet

Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 10.48
"Antalet besök har ökat"
(3:23 min)
Tillgängligheten inom primärvården har blivit bättre efter införandet av Hälsoval Sörmland, enligt Asghar Farahani.

Det har blivit lättare att komma till en vårdcentral och träffa en läkare sedan det fria vårdvalet  infördes för ca ett år sedan. Chefen för Hälsoval Sörmland, Asghar Farahani, säger att tillgängligheten har blivit bättre.

När man mäter hur lätt det är att komma fram per telefon så klarar vårdcentralerna det bra, enligt Asghar Farahani.

Enligt honom, så avundas andra landsting Sörmland, som ju inte vara så intresserat av det fria vårdvalet till att börja med.

– Sörmland kan faktiskt fungera som förebild för hur vi skött hälsoval här. Jag tycker att vi är bland de bästa i landet, säger Asghar Farahani.

Sedan Hälsovalet infördes vid årsskiftet har ca 50 000 sörmlänningar valt att byta vårdcentral, men många andra har inte gjort något aktivt val trots att de bearbetats och fått blanketter. Men nu betraktas de som aktiva vårdväljare.

– Man är nöjd med sin vårdcentral och tycker inte att det finns anledning att fylla i någon blankett, konstaterar Asghar Farahani.

Patienterna ska alltså lista sig på den vårdcentral som de vill höra till och utifrån det så får vårdcentralerna ersättning från landstinget, en schablonersättning 1928 kr per patient för att klara sina kostnader. Men är patienten 20 år får man bara 70 procent av det och är patienten 80 år eller äldre får vårdcentralen tre gånger den summan, d v s runt 6 000 kr.

När Hälsoval Sörmland infördes så tilldelades de nya privata hälsocentralerna ett patientunderlag så att de kunde få en ekonomisk bas att börja på.

Idag måste alla vårdcentraler ha patienter som gjort aktiva val. Den passiva tilldelningen får inte förekomma längre. De patienter som nu är listade är, enligt Asghar Farahani, aktiva patienter och alltså ett äkta underlag för att vårdcentralerna ska få ersättning.

– Vi tycker att det är mycket stabilt just nu, det rör sig inte så mycket, säger han.

Systemet har satt sig, anser Farahani och påpekar att det är lätt att byta vårdcentral.

Idag är åtta av de 25 vårdcentralerna i Sörmland privata. Hur det går för dem rent ekonomiskt är svårt att säga. De visar inte upp sin bokföring inte ens för landstinget, som ju förser dem med pengar.

Men det finns vissa krav på alla. En vårdcentral ska till exempel ha minst tre läkare. För att klara kraven behövs det minst runt 5 000 patienter och några ligger precis på gränsen eller under.

– De signaler vi har är att ingen av dem är oroad för ekonomin. Jag tror att vi har ett stabilt läge och att alla har en framtidstro och det verkar gå ganska bra för de flesta vårdcentraler, säger Asghar Farahani.

Den privata kliniken Centrum Flen når inte upp till 5 000 medan privata Kyrkbacken i Strängnäs och Vår Vårdcentral i Katrineholm precis klarar den gränsen. Och i Nyköping är privata Stadsfjärden Vårdcentral, som drivs genom Praktikertjänst störst med tusen patienter fler än vardera av de tre landstingsdrivna vårdcentralerna.

Antalet besök har ökat i den sörmländska primärvården något som man hade räknat med.

– Man har ökat med tio procent. Vi slår i taket på de flesta vårdcentraler, konstaterar Farahani.

När tillgängligheten och konkurrensen ökat genom att alternativen blivit fler, då ökar också sjukvårdskonsumtionen. Enligt Asghar Farahani möter man ett dolt behov som man inte kunnat fånga upp tidigare.

– Man hade svårt att komma fram.  Nu är det betydligt lättare att komma fram, enligt Farahani.

För att klara det här kommer landstinget att behöva förstärka budgeten med 30 miljoner.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".