Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Orten avgör nivå på försörjningsstöd

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 06.45
"Du måste ha dator idag"
(1:53 min)
Bara två kommuner förser familjer med försörjningsstöd med dator i Sörmland. Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix.

Familjer i Sörmland som har det dåligt ställt nekas ofta bidrag till att köpa en dator. Bara två av länets kommuner låter barnfamiljer få en dator, som en del av försörjningsstödet. Men skolarbetet kräver dator, enligt elever.

– Jag tycker att alla förtjänar att ha en dator eftersom man behöver internet till olika uppsatser och inlämningsuppgifter man får, säger Emelie Liljeqvist, som går i gymnasiet.

För Emelie Liljeqvist är datorn ett givet hjälpmedel när hon gör läxor, men för de barn i Flen vars föräldrar lever på försörjningsstöd är det inte någon självklarhet att ha en dator hemma. I Flen finns det fler än 450 barn som lever med föräldrar som får försörjningsstöd och i hela länet drygt 6 000, enligt 2009 års siffror från Socialstyrelsen.

Lever man på försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, har man rätt till tv, telefon och dagstidning, enligt de nationella riktlinjerna. Men datorer kan man inte räkna med att få bidrag till. Det är upp till politikerna i varje kommun att avgöra om datorer ska ingå i försörjningsstödet eller inte och i Sörmland har politikerna valt olika vägar.

Nyköping är den kommun i Sörmland som är generösast. Här räknas det som lägsta standard för en barnfamilj att ha en fungerande dator och familjen får också pengar till bredband.

I Katrineholm kan familjer som har barn i högstadiet eller gymnasiet få pengar till en begagnad dator och i Eskilstuna ges från och med 1 december möjlighet för familjer med barn i skolåldern att köpa en begagnad dator.

I resten av länets kommuner räknas datorn som onödig lyx, bland annat i Flen. Enligt siffror från Socialstyrelsen är Flen en av de kommuner i länet som har störst andel familjer med försörjningsstöd tillsammans med Eskilstuna och Katrineholm. Men till skillnad från Eskilstuna och Katrineholm har politikerna i Flen inte uppdaterat riktlinjerna när det gäller datorer.

Lisa Carlie jobbar i ett projekt mot fattigdom i Flen och möter familjer som har det svårt ekonomiskt. Hon säger att barn som växer upp i fattiga familjer utan dator riskerar att hamna på efterkälken.

– Du måste han en dator. Barn mår ju bättre av att ha lite samma standard som de andra barnen, som har två arbetande föräldrar till exempel. Det är ju inte barnens fel att föräldrarna har försörjningsstöd, säger Lisa Carlie.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".