Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FLEN

"Reglerna för försörjningsstöd måste uppdateras"

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 15.37
Anne Engström tycker att alla familjer borde få tillgång till en dator. Foto: Petra Levinson/SR Sörmland.

Flens riktlinjer för socialbidrag är förlegade. Det tycker flera av socialsekreterarna i Flen som Sveriges Radio Sörmland pratat med. Som vi tidigare rapporterat är Flen en av de kommuner som säger nej till datorer för barnfamiljer.

Jenny Eriksson, förste socialsekreterare på försörjningsstödet i Flen, tycker att politikerna borde se över reglerna eftersom behoven förändrats.

– Familjer som går i skolan kan behöva en dator i sitt skolarbete, man behöver dator på ett annat sätt än man behövt tidigare, som inte finns uppdaterat i våra riktlinjer.

Förra året fanns det 475 barn i Flen som levde i familjer med försörjningsstöd, enligt siffror från Socialstyrelsen. De här barnen kan inte räkna med att kunna använda datorer på samma sätt som barn med arbetande föräldrar, eftersom datorer inte ingår i försörjningsstödet.

Flen är tillsammans med Katrineholm och Eskilstuna den kommun i länet som har störst andel familjer som lever på försörjningsstöd. Men i Katrineholm och Eskilstuna är förutsättningarna annorlunda för fattiga familjer. I de här kommunerna tycker politikerna att familjer som har barn i skolåldern ska få pengar till en begagnad dator.

Föräldern Anne Engström, som bor i Hälleforsnäs utanför Flen, tycker att alla barnfamiljer borde få möjlighet att ha en dator hemma.

– Barn har lättare att lära genom datorer. Man märker stor skillnad på barn med inlärningssvårigheter att de har lättare att lära sig genom datorer, säger hon. 

Hon själv har en 5-årig son och han har redan börjat bekanta sig med datorer.

– Än så länge är det bara spel, men vi har köpt skolprogram där man får lära sig att räkna och skriva, säger hon.

Vad tycker du om att alla föräldrar inte kan ge den möjligheten till sina barn?

– Jag tycker det är tråkigt. Det är bra att ha grundkunskaperna från början, säger hon.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".