Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NYKÖPING

Två skolor läggs ner i Nyköping

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 15.18
"Viktigt att våra elever får de förutsättningar som krävs"
(1:55 min)
1 av 2
De fyra högstadieskolorna kommer att bli två. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
2 av 2
Barn- och ungdomsnämndens ledamöter vid mötet idag.

Blomenbergska skolan i Lästringe och högstadiet Nicolaiskolan i Nyköping läggs ner. Eleverna som går i mellanstadiet på skolorna i Råby, Ålberga, Buskhyttan och Vrena ska i framtiden bussas till andra skolor. Det beslutet tog skolpolitikerna i Nyköping idag.

Elever i Nyköpings skolor har länge brottats med ganska dåliga studieresultat. Det är bakgrunden till den skolorganisationsförändring som man idag fattat beslut om. Politikerna vill förändra skolan för att effektivisera ekonomiskt och förbättra kunskaperna bland eleverna.

Enigheten bland barn - och ungdomsnämndens elva ledamöter var stor. Endast två, Centerpartiet och Miljöpartiet, ville behålla landsortsskolornas intakta.

Veronica Anderson, kristdemokrat och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, menar att det är ett historiskt beslut.

– Vi har kunnat se över partipolitiken och titta på elevens bästa, säger hon.

Förslaget som nu är framröstat innebär att skolorna i Ålberga, Buskhyttan, Råby och Vrena förlorar sina elever i mellanstadiet. De kommer att bussas till andra skolor. Dessutom läggs Blomenbergska skolan i Lästringe ner.

Förslaget innebär också att Nyköping i framtiden kommer att ha enbart två högstadieskolor. De fyra högstadieskolor som finns idag kommer i framtiden att bli två, varav en ska byggas helt ny. Av de som finns idag blir enbart Borgmästarhagsskolan kvar.

Med större enheter ska man kunna ha fler lärare med olika kompetens på skolorna.

Krister Wesström, ordförande i Lärarförbundet i Nyköping, tror också att den nya organisationen kan ge eleverna bättre förutsättningar till större kunskap.

– Vi har legat ganska lågt i åsiktsböljorna här, säger han.

Kajsa Widqvist (S), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköping, försvarar beslutet.

– Vi kan förstå att föräldrar känner sig besvikna för man är alltid orolig när det ska ske förändringar. Det är det svåraste som finns att göra förändringar i skolan. Men vi har tagit ett väldigt stort ansvar nu för att höja kvalitén, säger Kajsa Widqvist.


Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".