Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Svårt spara mer i vården

Uppdaterat onsdag 26 januari 2011 kl 16.57
Publicerat onsdag 26 januari 2011 kl 11.41
"Det är redan så slimmat""
(1:28 min)
1 av 2
Vårdfackets Ulla Jordán ser inga fler möjligheter att spara. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2

Vårdförbundet i Sörmland är oroat för hur hälso- och sjukvårdens förlust på 136 miljoner kronor kommer att påverka vården. Men bland politikerna skiljer sig buden om vad som ska göras åt. Uppsägningar, säger moderaterna, medan landstingsledningen säger att man måste rekrytera!

Vårdförbundets ordförande Ulla Jordán säger att hon inte kan se hur man ska kunna göra fler generella besparingar i verksamheterna.För att kunna spara mer anser hon att det krävs politiska beslut om vilken vård landstinget ska bedriva.

--Det är så slimmat redan idag, jag vet inte vad de kan skära ner på mer. Vad kan man som medborgare i kräva för vård i Sörmland, det behövs politiska beslut för det, säger Ulla Jordán.

Den beräknade förlusten var 85 miljoner kronor, men landade på 136 miljoner kronor. De främsta orsakerna var ökade kostnader för laboratorieverksamhet, för läkemedel inom slutenvården och också för fastigheter.

Landstinget har redan lagt ett besparingskrav på 85 miljoner kronor på hälso- och sjukvården i år.

Men enligt det moderate landstingsrådet Magnus Leivik krävs under 2011 en besparing på 150 miljoner kronor för att få ordning på ekonomin.

– Det går inte att undvika att vi pratar om uppsägningar, säger Magnus Leivik.

Thomas af Bjur Hälso- och sjukvårdslandstingsråd och folkpartist säger att det inte kommer att läggas några stora varsel på hälso- och sjukvården.

– Vi vet att vi står inför stora pensionsavgångar och vi behöver rekrytera kompetent personal, säger Thomas af Bjur.

Orsaken till förlusten är bland annat ökade kostnader för laboratorieverksamhet och läkemedel inom slutenvården och det ska man se över säger Thomas af Bjur.

Landstingets sammantagna budget blev ett plusresultat på 134 miljoner kronor för 2010, men det går inte att använda överskottet till hälso- och sjukvårdens verksamhet enligt Thomas af Bjur, däremot kan man använda pengarna till att investera i till exempel sjukvårdslokaler säger han.

Samtidigt slutar Landstingets sammantagna budget på ett plusresultat på 134 miljoner kronor för 2010, mycket tack vare att skatteintäkterna var avsevärt högre än väntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".