Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Misskött skola drabbar elever

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 05.30
"Det drabbar eleverna stenhårt"
(1:36 min)

MoveITgymnasiet som finns i Eskilstuna granskas nu av Skolinspektionen eftersom MoveIT-koncernen med skolor på flera orter är i så dåligt ekonomiskt skick att eleverna inte längre får den undervisning de har rätt till.

Skolinspektionen hotar att dra in skolornas bidragsrätt i Göteborg och Kungsbacka och även i Eskilstuna är skolinspektionens undersökning i full gång.

– Huvudmannen har mycket instabil ekonomi med betalningsförelägganden. Och för att justera och klara ekonomin har han sagt upp lärare och sagt upp rektorer. Därmed har han själv gått in som rektor på de fyra skolorna, berättar Monica Gillenius från Skolinspektionen.

Det låter allvarligt.

– Ja i det här fallet så drabbades eleverna stenhårt. De fick inte en fullständig utbildning på tre år om de ska ha det så här, säger Monica Gillenius.

Skolinspektionen ser så allvarligt på problemen att man skapat en krisgrupp som ska granska hela koncernen MoveIT.

I Göteborg och Kungsbacka där MovITgymnasierna också finns, har man tre veckor på sig att komma tillrätta med problemen annars dras bidragsrätten för skolorna in.

Det är elever och föräldrar som larmat Skolinspektionen om att eleverna inte får läsa kurser de valt, att de kurser antingen saknar utbildade lärare eller att kurserna överhuvudtaget inte finns längre. Under februari och mars är MoveIT i Eskilstuna i fokus för skolinspektionen.

– Det jag vet är att ekonomin som jag talar med betalningsförelägganden, den är gemensam för hela MoveITkoncernen. Och de här skolorna i Göteborg är de stora skolorna. Den i Eskilstuna är ganska nystartad och har mycket få elever, så det finns anledning att befara att det finns brister även där, säger Monica Gillenius.

Efter att missförhållanden avslöjats vid de fyra Move IT-gymnasierna i Västsverige, ändrar Skolinspektionen sina rutiner. Skolor med samma ägare ska granskas samtidigt även om de är spridda över landet. Inte som i dag då inspektioner sker kommun för kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".