Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Teknikskifte hotar biografer på småorter

Uppdaterat tisdag 1 mars 2011 kl 09.07
Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 05.03
"Många biografer riskerar att slås ut"
(6:25 min)
1 av 2
Svensk Bio:s platschef Monica Röbäck i Eskilstuna visar upp den nya digitala tekniken och filmprojektorn. Foto: Klara Johansson/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2

De små biografernas framtid är hotad. Bakgrunden är att alla nya filmer framöver kommer att visas i ett nytt digitalt format och det kräver ett teknikskifte som kostar runt en miljon.

Detta är en kostnad som biografägare på mindre orter inte alltid anser sig kunna satsa. Carl Stefan Rydén äger bland annat Sagabiografen i Flen och Elektron i Gnesta och där tänker han inte investera i ny teknik säger han.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att göra det i dessa kommuner och vill man ha biografen kvar måste man digitalisera.

Filmbolagens satsning på digital film har gjort att det inom ett par år inte längre kommer att gå att visa nyinspelade filmer, på de biografer som inte bytt från den analoga till den digitala tekniken.

Det var i samband med att storfilmen Avatar gick upp på biograferna för drygt ett år sedan, som det digitala racet drog igång på allvar.

Då bytte bland annat Cinema 2 i Katrineholm sin 35 millimetersprojektor, till en digital 3D projektor.

700 000 kronor kostar det att byta från det analoga till det digitala formatet, och vill man ha 3D stiger kostnaden till runt 900 000 kronor. Byter man inte kommer man alltså inte framöver kunna visa nya filmer.

Även om biografägaren Carl Stefan Rydén inte kommer att satsa några pengar på att byta teknik i Gnesta och Flen så har han redan gjort det i Katrineholm och i Strängnäs.

– För oss har investeringen betytt att vi överlevt. Vi är så att säga kvar på banan.

Eskilstuna är en annan av de Sörmländska orter som redan har det digitala 3D formatet. Svensk Bio:s platschef Monica Röbäck berättar att barn är mycket förtjusta i de nya 3D-filmerna.

– De sträcker ut armarna och försöker greppa det de ser. Jag själv blir också riktigt fascinerad av tekniken. Det är helt fantastiskt.

Även på Röda Kvarn i Nyköping ska det nu bytas teknik och i samband med det även biograf. Där kommer man att få Sveriges största bioduk berättar ägaren Peter Fornstam.

– Alla salonger blir digitala.

Totalt finns i Sörmland 11 biografer enligt statistik från Svenska Filminstitutet, SFI. Av de visas idag film i det digitala formatet på tre stycken; i Eskilstuna, Katrineholm och Strängnäs.

Nu är alltså frågan hur det kommer att gå för biograferna på de mindre orterna. 

Det går att söka pengar hos Svenska filminstitutet, SFI, för att byta tekniken.

Man kan få upp till halva kostnaden i bidrag. Men så mycket är inte vanligt att man får, snarare runt 300 000 kronor. Från och med nästa år kommer staten att bidra med 60 miljoner kronor som kan sökas, men det går inte att det med bidraget från SFI.

Biografägaren Carl Stefan Rydén och biografägaren Peter Fornstam säger att är det nödvändigt att kommunerna bidrar med stora summor, för att biograferna på små orter ska kunna leva vidare. En sådan diskussion förs nu även i många kommuner.

– Vi brukar räkna med att alla biografer på mindre oreter kommer ha svårt att klara detta själva. Samtidigt har inte vi ed de medel vi har nu möjlighet att hjälpa alla så många riskerar att slås ut, säger Torkel Stål som är koordinator på SFI.

Johan Dahlberg är förvaltningschef i Kultur- och Fritidsnämnden i Flens kommun där biografen nu riskerar att försvinna.  Han säger att den frågan inte varit uppe för diskussion i nämnden än och därmed har inte heller frågan om bidrag diskuterats.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".